//

Кардинал Зен скаржиться на діяльність Римської Курії по відношенню до Китаю

Під час свого недавнього візиту до Вашингтону, кардинал Йозеф Зен Зе-куін розповів журналістам, що помилки та нерозуміння серед ключових посадових осіб Ватикану, і бажання "компромісу за будь-яку ціну", підірвали наміри Папи Бенедикта стосовно Католицької Церкви в Китаї. «У 2007 році, Святіший Отець видав лист, в якому він задав дуже чіткий напрямок. Але ці напрямки не були дотримані», сказав кардинал Зен. «Були навіть неправильні інтерпретації цього листа деякими експертами, як наприклад о. (Жеромом) Хейндріксом, які ввели в оману багатьох людей»

 

Ці експерти, за словами кардинала Дзена, закликали всіх китайських католиків шукати визнання  уряду в якості членів «офіційної» чи «відкритої» Церкви. Цей крок вимагатиме їх приєднання до створеної урядом Католицької Патріотичної Асоціації.


«Це неправильне тлумачення говорить, що Святіший Отець хоче, щоб всі перейшли у «відкрите» існування, - пояснив кардинал. «Це все неправда». Хоча у Патріотичній Асоціації є багато єпископів, що перебувають у спілкуванні з Римом, Папа Бенедикт попередив «катакомбних» єпископів бути обережними у підході до неї (Асоціації).

 

«Святіший Отець попередив людей, які є у підпіллі», зазначив кардинал Зен. «Тому що, коли ви бажаєте вийти з підпілля, йдеться в листі: не просто в окремих випадках, а майже завжди, уряд буде нав'язувати вам умови, які не прийнятні для католицької совісті». Лист Папи в кінцевому рахунку залишає поза увагою питання визнання уряду окремих єпископів, попередивши, що до основоположних принципів Католицької Патріотичної Асоціації особливо належить заява про незалежність від Ватикану, яка є «несумісна з вченням Католицької Церкви».

 

Кардинал Дзен вірить, що бажання отримати офіційне визнання з боку уряду, у поєднанні з неправильною політикою певних кіл Ватикану, надало сміливості владі в Пекіні, і навіть прихилило багатьох китайських католиків на бік уряду.

 

«Останнім часом, на жаль, люди в Конгрегації з Євангелізації обрали неправильну політику, неправильну стратегію, яка є старою «Ostpolitik» зазначив він. Термін стосується спірної політики Папи Павла VI у стосунках із комуністичними урядами у бажанні отримати кращі умови для католиків за Залізною завісою у 1960-х і 70-х роках. («Ostpolitik» або т. зв.Східна політика Ватикану мала місце у 60-70 роках по відношенню до Радянського Союзу, коли Ватикан заради діалогу із Московським Патріархатом замовчував  переслідування Української Греко-Католицької Церкви в СРСР – К.О.)

 

«Ця стратегія «Ostpolitik» - це компроміс за будь-яку ціну, на догоду уряду, і постійне уникнення конфронтації, призвели до нинішньої ситуації, до подій наприкінці листопада і початку грудня», -  сказав кардинал Дзен.

 

У листопаді 2010 року, з подачі керівництва Китаю був висвячений єпископ без дозволу Святого Престолу. І кілька єпископів вірних Римові були примушені брати участь у цій церемонії. У грудні, поліцейські оточили велике число єпископів і попровадили їх на несанкціоновану Римом, але організовану державою «конференцію єпископату».


«Це вже не наша Церква», скаржиться кардинал Зен. «Вони провели ще одине незаконне свячення, а потім провели великі збори, які повністю суперечили вченню Церкви. Це був удар в обличчя Святішого Отця».

 

«Але, на жаль, ці люди в Конгрегації з Євангелізації, і цей експерт, як і раніше вважають, що вони повинні продовжувати політику компромісів». о. Жером Хейндрікс, який працював у Китаї місіонером, написав у березні 2011, що незаконні свячення і проведення несанкціонованого зібрання єпископату не повинні стати перешкодою на шляху до пошуку «єдності, на основі діалогу і примирення».


Кардинал Дзен сподівається, що через вплив Папи прагнення компромісу, до якого закликає Хейндрікс та інші, в тому числі кардинал Іван Діас, префект Конгрегації євангелізації народів, припинить розвиток . Він бачить ознаки «нового початку», який б надав розвитку прагненням Папи у стосунку до Китайської Церкви - зокрема, об‘єднання «підпільної» і «офіційної» Церкви.

 

«На щастя, Святіший Отець, який був терплячим весь цей час, зробив деякі дії, зокрема призначив нового секретаря Конгрегації з Євангелізації», яким став нещодавно висвячений архієпископ Савіо Гон. «Він є китайцем, і він знає реальність. Він також є хорошим богословом. Тому в нас є надія на новий початок. Але це буде дуже важко, тому що тепер трудність полягає не тільки з боку уряду, але й з боку нашого народу, який вже більше на боці уряду, ніж на боці Церкви. Це дуже сумна реальність».

 

Кардинал Дзен сказав CNA, що перша і найважливіша задача, в даний час, є повернення до «Листа до китайських католиків» Папи Бенедикта, і правильного розуміння принципів, який він встановлює, які не підлягають обговоренню.

 

«Все викладено в листі Святішого Отця», сказав він. «Ви повинні пояснити уряду, що ми не можемо у всьому погоджуватись з ним. Це означає, що ми не можемо погодитися на незалежну Церкву. Це наша фундаментальна риса, тому що ми є універсальною Католицька Церква».»Вони повинні прийняти, що Церкви знаходиться у веденні єпископів, і вони повинні надати реальну владу єпископам. Сьогодні, єпископи є ніким, вони нічого не значать. Вони принижені».

 

Джерело: CNA/EWTN News