//

Кардинал Долан: Обама обіцяв поважати свободу совісті

Кардинал Тімоті Долан із Нью-Йорку розповів, що під час розмови в листопаді минулого року президент Барак Обама обіцяв йому поважати свободу совісті католицьких установ. В інтерв’ю для «The Wall Street Journal» кардинал Долан розповів про хід перемовин із президентом та їх результати.


Президент Обама знав, що заплановане ним законодавство створить труднощі для Католицької Церкви, тому в листопаді минулого року, напередодні Генеральної Асамблеї єпископів у Балтіморі, запросив Архиєпископа Долана, як Главу єпископської конференції, до себе на розмову. після 45-хвилиннлї дискусії Архиєпископ підсумував те, що зрозумів із слів президента:


«Ви говорите, що перш за все високо цінуєте ту працю, яку Католицька Церква США проводить у сфері охорони здоров’я, освіти та благодійності… Ви говорите, що не дозволите адміністрації зашкодити цій праці і що дуже серйозно сприймаєте право на свободу совісті… Чи можна таким чином підсумувати нашу розмову?», – зазначив Архиєпископ Долан. «Без сумніву, так», – відповів Барак Обама.


Архиєпископ попросив дозволу передати це послання іншим єпископам. «Я не даю Вам дозволу, а висловлюю прохання передати це іншим єпископам», – відповів президент.


Кардинал Долан зазначає, що законодавство, представлене невдовзі після цієї розмови, робить винятки лише для релігійних установ, які служать лише своїм одновірцям. Такий підхід, за словами кардинала, дискримінує католицькі установи. «Ми не служимо людям тому, що вони є католиками; ми служимо їм тому, що МИ є католиками, і це наш моральний обов’язок»,– додає Тімоті Долан.


Говорячи більш загально про контрацепцію, кардинал Долан зазначив, що одним із важливих катехитичних викликів для Церкви сьогодні є «навчити католиків моральної краси і узгодженості того, що ми навчаємо». Він також додав, що ця проблема може бути пов’язаною із промахом церковних лідерів чітко говорити про контрацепцію, а також із неправильним сприйняттям енцикліки Папи Павла VI «Humanae Vitae», яку більшість сприйняли на кшталт: «Ой-йой. Краще ніколи про це не говорити, бо це занадто складно для розуміння».


«Ми втратили шанс стати чітким моральним голосом, коли йдеться про найбільш гарячі питання сьогодення», – зазначив кардинал Долан. - «Однак сьогодні існує потреба, особливо серед дорослої молоді, у більш авторитетному голосі Церкви на тему сексуальності. Ці люди можуть не дотримуватись навчання Церкви, однак вони повинні його знати».