//

Кардинал до політиків: економічне зростання не може бути єдиною метою розвитку

Кардинал Рейнхард Маркс, голова комісії єпископату країн Європейського Союзу, направив спеціальне послання про сталий розвиток до учасників Конференції ООН, яка почалася 20 червня в бразильському Ріо-де-Жанейро. Своє звернення єрарх назвав: "Спільна відповідальність за завтрашній світ". "З християнської точки зору, визнання людської гідності є основою сталого розвитку", - зазначив єрарх, додавши, що в цьому сенсі стійкість, як принцип всебічного людського розвитку, має на меті знайти рівновагу між соціальними, економічними та екологічними потребами.

 

Кардинал Маркс нагадав, що стійкість повинна супроводжуватися солідарністю, особливо щодо бідних. "Сталий розвиток повинен включати в себе зміни не тільки у виробництві, але також і в споживанні", - зазначив європейський єрарх. Він нагадав, що економічне зростання не має бути єдиною метою розвитку людини. "Християни повинні критично ставитися до стилів життя, які спрямовані виключно на споживацтво, зокрема на непропорційне використання енергії", - зазначив кардинал Маркс. Він нагадав, що співпраця має бути імперативом для майбутнього, а принцип солідарності має стати політичним пріоритетом влади на всіх рівнях, в якому повинні брати активну участь громадянські суспільства, приватний сектор і Церква.

 

"Те, що по суті є необхідним - це навернення серця і розуму, щоб розвиток не був тільки одновимірний, і не стосувався тільки боротьби з бідністю і голодом, вільним доступом до питної води, основ здоров'я та освіти", - сказав кардинал і додав, що ми повинні ставати  щедрішими, виявляючи свою солідарність і працюючи над новою культурою, яка шанує Бога, справедливість і справжній людський розвиток.

 


За матеріалами radiovaticana.org