//

Кардинал Бертоне: ми не можемо не захоплюватися постаттю св. Івана Хрестителя

"Ми не можемо не захоплюватися постаттю св. Івана Хрестителя ", - сказав кардинал Держсекретар Тарчізіо Бертоне під час св. Меси на відкриття нового судового року у Ватикані. Літургія відбулася 12 січня у каплиці Губернаторства в присутності співробітників судових ватиканських установ. Кардинал Бертоне звернув увагу на постать св. Івана Хрестителя, "який відчувши, що закінчилася його місія і підходить до кінця його життя, відійшов убік і дозволив рости Ісусу". "Він з реалізмом віри побачив власну роль і свої обмеження відносно особи Христа. Ісус позначив св. Івана, як одного з найбільш великих людей, що коли-небудь жили. Дійсно, св. Іван Хреститель великий об'єктивно, як провісник Месії, але також і суб'єктивно, завдяки своїй покірності, повної віри і любові", - сказав кардинал Бертоне.

 

Єрарх звернув увагу на те, що св. Іван жив в пошуку абсолюту - як пророк, на самоті пустелі. Своєю харизмою він залучав велику кількість людей, але незважаючи ні на що, покірно вважав себе, просто "голосом". "Це дав йому зрозуміти Господь в самітництві: він повинен бути голосом, який свідчить про Слово", - сказав кардинал.

 

За  словами  єрарха, свідчення св. Івана Хрестителя є цінним для кожного проповідника: воно полягає в тому, щоб підготувати серця віруючих до прийняття Христа. Крім того, цей святий вчить, відкладати на бік своє бажання бути "головним героєм". "Ця характеристика, вимагає покірності серця, яка є даром Бога, про який постійно потрібно просити у молитві", - сказав він. На закінчення своєї проповіді кардинал Бертоне нагадав заклик Папи до того, щоб бути відкритими на трасцендентність, без якої "людина стає легкою здобиччю релятивізму і потім їй стає важко діяти по справедливості і сприяти миру".

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va