//

Кардинал Баньяско про антропологічний аспект кризи

Економіка не може функціонувати без поваги до невід'ємних цінностей і без прийняття антропології християнського гуманізму, в якому підкреслюється можливість дарувати себе і любити ближнього. Як повідомляє Радіо Ватикану, про це говорив кардинал Анджело Баньяско під час лекції в Лондонській Школі Економіки. Глава Італійської єпископської конференції підкреслив, що, якщо економіка не визнає найвищою цінністю людину, рано чи пізно це закінчується невдачею. Найважливішим добром є людська особистість.

 

Кардинал Баньяско з сумом зазначив:  "Нині в економіці все більше домінує не  "етика цінностей", а пропагуюча індивідуалізм "етика вибору".  Ми є свідками ситуації, як у приватному, так і суспільному житті, де надмірна розкіш не соромиться навіть найтрагічнішої бідності, а влада зосереджується в руках купки людей, у той час як рішення мас не мають ні найменшого значення". Італійський єрарх відзначив, що нічого іншого, ніж просто жадібність – підтримувана і пропагована фінансовими механізми та міжнародними спекуляціями – призвела до утворення величезної нерівності".

 

"Склалася ситуація, в якій перспектива володіння переважила над перспективою буття. Таким чином, як кардинал. Звідси, за словами кардинала Баньяско, нині більше, ніж коли-небудь раніше соціальне питання стає питанням радикально антропологічним. У цьому контексті  ми не можемо забувати про фундаментальні цінності, що лежать в основі морального життя. Без етики цінностей кожна економіка рано чи пізно приречена на провал", – вважає Архиєпископ Генуї.

 

За матеріалами radiovaticana.org