//

Канада: єпископи захищають життя афганського християнина

Від імені католицьких єпископів своєї країни архиєпископ Кінгстону, Брендан М. О'Брайен звернувся до уряду заступаючись за Мусу Сайєда, новонаверненого християнина, якого можуть стратити найближчим часом за «злочинну» відмову від ісламу, - про це повідомило агентство CNA.

 

9 лютого, єрарх, що є також головою Комітету із захисту прав людини при канадській Конференції єпископів, написав міністрові закордонних справ Канади, Лоуренсу Кеннону, про справу Сайєда. Архиєпископ звернув увагу на терміновість питання афганського віруючого, нагадуючи про те, що його повинні стратити найближчим часом за віровідступництво.

 

Сайєд перейшов в християнство в 2002-2003 рр. Він працював в Міжнародному Комітеті Червоного Хреста протягом 15 років і займався налаштуванням протезних кінцівок для дітей. В разі його страти, дружина неофіта залишиться сама з шістьма маленькими дітьми, які разом з матір'ю, згідно за останніми відомостями, вже покинули країну.

 

Архиєпископ О'Брайен закликав уряд Канади виступити «із засудженням подібного релігійного переслідування, і закликати уряд Афганістану до милосердя і поблажливість для пана Сайєда».

 

Зі своєї камери ув’язнення в кабульській в'язниці християнин написав власноручно відкритий лист, адресований президентові США, Бараку Обамі, а також іншим лідерам світового масштабу, в якому детально описує знущання над ним.

 

«Чиновники і наглядачі у в'язниці здійснюють жахливі вчинки по відношенню до мене, і ображають мою віру в Господа Ісуса», - пише ув'язнений. «Вони, наприклад, здійснюють знущання сексуального характеру, б'ють мене палицями по ногах і руках, кладуть на мою голову різні речі і насміхаються наді мною». Лист закінчується благаннями про допомогу: «Будь ласка, моліться за мене і не зволікаєте з допомогою врятувати мене від цієї в'язниці. Інакше, вони вб'ють мене».

 

Високопоставлений чиновник афганського Міністерства Юстиції, Джамал Хан, заявив, що навернення Сайєда до християнства є явним злочином, за який, як визначено в ісламському законодавстві країни, карається стратою. «Кара за віровідступництво - смерть, і тут не може бути виключення», - підкреслив Хан, акцентуючи, що відступники ісламу «повинні засуджуватися до смерті, щоб служити уроком для інших».

 

Окремі християнські групи роблять різні висновки з вищезазначеного уроку, проте, вони теж починають замислюватися, до чого привели 9 років війни в Афганістані.

 

Президент ICC Джеф Кінг зазначив: «Світова спільнота витратила мільярди, щоб допомогти Афганістану позбавитися від релігійної диктатури і наблизитися в подібності до сучасних країн».

 

«Цей випадок, сам по собі, показав, зрештою, марну втрату часу, грошей, і крові», - додав Кінг.

 

За матеріалами www.catholic.uz