//

Ізраїльські археологи віднайшли печатку Єрусалимського храму

Біля Стіни плачу в старій частині Єрусалиму ізраїльські археологи виявили ритуальну глиняну печатку, вік якої становить більше 2 тисяч років. На печатці розміром з монету, виявленій під стіною, яка колись була частиною Єрусалимського храму, є напис арамейською мовою: "Чисте для Господа".


Один з керівників розкопок археолог Ронні Рейх з Університету Хайфи (Ізраїль) датує знахідку 100 р. до Христа - 70 р. після народження Христа. Це означає, що ритуальна печатка, який використовувався юдеями для таврування жертовних тварин належить до часів, коли римляни подавили повстання в Юдеї і зруйнували другий Єрусалимський храм, описаний в біблійних текстах, вважає науковець. Ця знахідка є першим зразком епіграфіки цього періоду історії Ізраїлю.


Печатку знайдено неподалік Храмової гори. Археологічних знахідок, пов'язаних з Єрусалимським храмом є мало. Пояснюється це високою політичної та релігійної значимістю Храмової гори, адже і євреї, і мусульмани шанують її як святиню. А тому й копати там заборонено. Сьогодні на Храмовій горі знаходяться мечеті Аль-Акса і Куббат ас-Сахра (Купол Скелі).


Як зазначає археолог, знахідка є "першим археологічним свідченням діяльності, яка велася на Храмовій горі і включала в себе здійснення жертвоприношення в самому храмі". Виявили печатку в палестинському кварталі неподалік від храмового комплексу - на одній з центральних вулиць Єрусалиму, що ведуть до Храмової гори. Вчені сподіваються і далі проводити в даному районі археологічні розкопки.


За матеріалами Российская Газета