//

Ієрархи Української Православної та Української Греко-Католицької Церков Північної Америки провели чергову спільну нараду

Щорічна зустріч українських греко-католицьких і православних ієрархів Північної Америки відбулася в Клірвотері, штат Флорида 27-28 січня 2011 року. Ієрархи провадять такі зустрічі починаючи з 2001 року для обговорення питань, пов'язаних з діяльністю та життям митрополій і єпархій та для розгляду можливостей, які можуть допомогти Церквам стати ближче один до одного, бути прикладом для церковного життя в Україні. Цього року в зустрічі взяли участь: митрополит Костянтин - Предстоятель УПЦ в США, митрополит Філадельфії Стефан (УГКЦ), митрополит Вінніпегу і Канади Лаврентій - УГКЦ, митрополит Юрій - Предстоятель УПЦ в Канади, архієпископ Антоній УПЦ в США, єпископ Річард - єпископ УГКЦ в Чикаго, Степан - єпископ Торонто УГКЦ в Канаді, Павло - єпископ Стемфордський УГКЦ в США, Девід - єпископ Едмонтона УГКЦ в Канаді, Іван - єпископ Парми УГКЦ в США, Кен - єпископ Нью-Вестмінстерський УГКЦ в Канаді, Андрій - єпископ Саскатунський УПЦ в Канаді, єпископ Даниїл - УПЦ в США і Браєн - єпископ єпархії Саскатун УГКЦ в Канаді. Іларіон - єпископ Едмонтона УПЦ в Канаді не зміг бути присутнім у цьому році. Єпископ Василь (Лостен), єпископ-емерит Стемфордської єпархії УГКЦ в США був присутній на засіданні в якості гостя.

 

Тема цьогорічної зустрічі була: «Можливості на шляху до єдності - Що у нас спільного і що нас поділяє». Щоб надати обговоренню більш ширшого бачення, ієрархи також запросили по одному священику з кожної церкви, які зробили відповідні презентації по темі зустрічі. Отець Стівен Войциховський, директор Інституту східно-християнських студій імені Митрополита Андрея Шептицького Університету Святого Павла в Оттаві, Онтаріо, Канада, представив точку зору українських католиків. Протоієрей. Д-р Ярослав Буціора, настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці і професор богослов'я в Коледжі Святого Андрія (Вінніпег, Канада) представив православну точку зору.

 

О. Стівен коротко представив існуючі діалоги, які мали місце між Католицькою і Православною Церквами. Він зокрема розповів про північноамериканську православно-католицьку консультацію, засновану в 1965 році і Об'єднаний комітет православних і католицьких єпископів, заснований в 1981 році. Обидві комісії опублікували не мало "узгоджених заяв", які стосуються багатьох аспектів віри, які обидві сторони спільно поділяють: про Таїнствах, Богослов'я, Догми, і т.д. Комісії також обговорили найбільш неприємні моменти, стосовно яких важко досягнути згоди. О. Стівен також представив думки сучасних східних католицьких богословів про ці проблеми. Він висловив свою прихильність стосовно того, щоб взяти участь у богословських консультаціях, які були б в змозі зробити більш глибокий аналіз і розробити конкретні документи для діалогу.

 

О. Ярослав запропонував своє бачення «Про майбутній діалог Церков», стверджуючи, що учасники будь-якої діалогічної зустрічі повинні бути готові відповісти на запитання про себе і про свою еклезіологію до початку серйозного діалогу і повинні бути готові відмовитися від будь-яких упереджень по відношенню до богословів з "іншої" сторони. Крім того, українські богослови повинні бути включені в більш широкий екуменічний діалог, а не дозволяти іншим говорити від їхнього імені. Справжня "зустріч" та переговори між українською католицькою і православною Церквами може стати «каталізатором відродження нашої власної релігійної ідентичності, так необхідної в даний час". Учасники "повинні бути послідовними і теологічно зрілі в їх прагненні до єдності ... повинні слухати один одного ... бути терплячі щодо того, що мало місце в історії ... і не боятися дивитися в очі один одному з любов'ю, бачити один одного як братів у Христі ...».

 

У свою чергу ієрархи Церков вказали на розвиток відносин між обома Церквами, які не залишилися непоміченими різними Церквами у всьому світі. Коли десять років тому зустрічі тільки були започатковані, був намір створити можливість для єпископів, нагоду стати більш знайомими один з одним та для запобігання незрозумілим конфліктам, які глибоко пошкодили Церкву Христову в незалежній Україні. в 2011 році єпископи побачили необхідність створення постійної Української православно - католицької богословської консультації, яка буде складатися з ієрархів і богословів обох Церков для підготовки поглибленого аналізу і підготовки майбутніх зустрічей. Кожна юрисдикцій –в США і в Канаді – повинна зробити призначення для участі в цих консультаціях найближчим часом.

 

Ієрархи постановили продовжити в цьому році свої зусилля, та єдиним голосом звернутись до віруючих через послання з нагоди 25-річчя Чорнобильської катастрофи, Незалежності України і Голодомору. Сторони також домовились направити найближчим часом спільний лист до послів Канади і США в Україні і державних відомств двох країн про свою заклопотаність у зв'язку з надзвичайною небезпекою, яка постала перед українською нацією, у зв’язку з діями сьогоднішнього уряду, який займає проросійську позицію і відмовився від прозахідної орієнтації попередніх урядів. Значне занепокоєння висловловлюють ієрархи у зв’язку з втручанням нинішнього уряду в церковне життя - зокрема, йдеться про відкрите фаворитизування Московського Патріархату в Україні.

 

Заплановано також провести спільний симпозіум у 2013 році з нагоди 1025-річчя хрещення України. Рішення про місце і зміст симпозіуму буде прийняте на наступній зустрічі. У рамках підготовки до симпозіуму сторони висловили бажання відвідати Константинополь і Рим, для зустрічі із Папою Бенедиктом XVI і Патріархом Варфоломієм I, щоб проінформувати їх про свої спільні зустрічі та висловити глибоке бажання подолати поділи Тіла Христового, а також щоб заручитися їх підтримкою для осягнення єдності в церковному житті України.

 

Наступну зустріч заплановано провести у Колоні (Британська Колумбія, Канада) весною 2012 року

 

Джерело www.eposhta.com