//

Іван XXIII чекає визнання рятівника євреїв

50 років після смерті папи Івана XXIII єрусалимський меморіал Голокосту "Яд ва-Шем" продовжує процес з визнання Папи "Праведником народів світу". На сьогоднішній день не прийнято жодного рішення за заявкою, поданою в 2011, написав Барух Тенембаум, засновник "Міжнародного фонду Рауля Валленберга", в газеті "Times of Israel". Його цитує німецьке католицьке інформаційне агентство "KNA". Іван XXIII помер 3 червня 1963 у віці 81 року.

 

Анджело Джузеппе Ранкалі, так звучить світське ім'я Папи, не тільки дав початок "революційному" перегляду відносин Католицької Церкви до юдаїзму, але як ватиканський дипломат під час Другої світової війни відзначався "безумовною любов'ю до єврейського народу", написав Тенембаум. Він прагнув "врятувати стільки євреїв, скільки було можливо", - додав засновник фонду. Майбутній Папа використовував свої дипломатичні канали для допомоги балканським євреям тікати від переслідування.

 

Титулом "Праведник народів світу" Ізраїль нагороджує осіб, які ризикували своїм життям, щоб врятувати євреїв від переслідувань за часів націонал-соціалізму. Це вища нагорода держави для неєвреїв.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va