//

Іван Павло II врятував Церкву на Україні

Про роль, яку відіграв Іван Павло II у відновленні діяльності Католицької Церкви на Україні говорив в Дуклі єпископ Маркіян Трофим’як, ординарій луцької єпархії на Україні, під час подячної святої Меси за рішення беатифікувати папу-поляка. Єрарх з України очолив св. Месу в санктуарії св. Івана з Дуклі.

 


Єпископ Маркіян Трофим’як в проповіді нагадав післявоєнну історію Римсько-католицької Церкви на Україні. Він говорив про численні труднощі і про те, що ні Церква латинського, ні грецького обряду не мали своїх єрархічних структур. „Ніхто не смів навіть мріяти про структури, ми хотіли тільки одного єпископа” – сказав єпископ Трофим’як.

 

Дивом він назвав той факт, що 16 січня Іван Павло II реактивував діяльність львівської архиєпархії, а також кам’янко-подільської і житомирської єпархії, які почали жваво розвиватись. Тепер Римсько-католицька Церква на Україні налічує 7 єпархій, в яких працює 13 єпископів, крім того 2 є на пенсії.

 

„Церква, засуджена на погибель, чудесно відроджується, ми маємо понад 1000 парафій, близько 500 священиків, орденських сестер. Колись ми бажали, щоб знайшовся кандидат до семінарії, щоб вистилати його до Риги, а зараз ми маємо 3 власні семінарії” – розповів проповідник. „Кожен понтифікат щось по собі залишає, але понтифікат Івана Павла II був надзвичайний. Не без причини кажуть про нього Іван Павло II Великий” – додав він.

 

Єпископ нагадав, що Іван Павло II не тільки реактивував структури Римсько-католицької Церкви, але також Греко-католицької. Він відзначив, що „ радянська імперія, незважаючи на військову силу, розпалася”.

 

„Щоправда, цей вірус ще існує, але нашим обов'язком є молитися, щоб таке жахіття не повторилося ” – застеріг єпископ Трофим’як. Він також висловив надію, що папа Бенедикт XVI відвідає Україну на закінчення Першого Євхаристійного Конгресу в 2012 році.

 

У 1946 р. з України був видалений архиєпископ Євгеніуш Базяк, тогочасний львівський митрополит. Від того моменту, аж до 16 січня 1991 р., коли Іван Павло II знову поновив діяльність структур єпархії, апостольським адміністратором львівської архиєпархії з місцеперебуванням в Любачеві був єпископ Мар'ян Яворський. Він також став першим митрополитом після реактивації Церкви на Україні. Єпископами-помічниками стали: о. Рафал Керніцкі і о. Маркіян Трофим’як, який нині є ординарієм луцької єпархії.

 

Крім того, впродовж двох каденцій він був заступником Конференції Римсько-католицького єпископату України (до 2009 р.). Зараз він є головою Комісії у справах Літургії і Церковного Мистецтва римсько-католицького єпископату. Відповідає за контакти єпископату з державною владою.

 

За матеріалами ekai.pl