//

Іван Павло ІІ пробував би переконувати Каддафі

Іван Павло ІІ не був державним мужем і не був дипломатом, як деякі його попередники. Але вірив в силу зустрічі і можливість переконати противника, навіть у випадку настільки дискусійних людей, як Каддафі чи Піночет – сказав у інтерв’ю італійському виданню Il Riformista Андреа Ріккарді, засновник римської Спільноти Святого Егідія.

 

На питання про те, чи Іван Павло ІІ був більше політиком ніж особою духовною, Ріккарді відповів так: «Протягом 30-ти років Іван Павло ІІ супроводжував наш світ. Був людиною молитви і одночасно зустрічі. Ніколи не був прихильником католицьких політичних партій, ні в Італії, ні в Польщі після 1989 року» .

 

Засновник Спільноти св.Егідія нещодавно видав книжку, присвячену Івану  Павлу ІІ, а конкретно його баченню історії. Бачення це виростає із конкретної теології народів. Мається на увазі врахування ролі культурного і духовного насліддя, яке формує ідентичність народу.  На думку автора Войтила вірив, що католицизм повинен залишитися масовою релігією, релігією народу.  Це особливо було помітно в Італії, де з 1981 року папа домагався більшої участі католиків в публічному житті. Папа вірив у силу віри, у визволяючу силу християнства. Був переконаний, що католики можуть змінити хід історії і сам був найкращим свідченням цього – підкреслив італійський історик.    

 

За матеріалами: Radio Watykanskie