//

Іван Павло ІІ: Любіть своїх матерів і беріть до серця їхні повчання

8 травня, що є другою неділею цього місяця, в переважній більшості країн світу, серед яких також і в Україні, буде відзначатись Свято Матері. Про любов і пошану до матерів та про любов до Пречистої Діви Марії, якій присвячений місяць травень, говорив блаженний Папа Іван Павло ІІ до молоді, присутньої на одній із аудієнцій, яка відбулась у базиліці святого Петра у Ватикані 1980 року. Послухаймо його батьківське повчання:

«Також і сьогодні вас зібралось так багато у цій старовинній базиліці. Увесь храм сповнений радісним шумом вашої молодості й оживлений світлом ваших усмішок. Ваші срібні голоси передають ваш ентузіазм та сповнюють мене довір’ям та оптимізмом, незважаючи на темні хмари, що затуманюють горизонт сучасної історії. Нехай буде Господь благословенний за свіжість ваших щирих почуттів та за готовність віддати своє життя для великих і благородних ідеалів.

Сьогодні бажаю, – сказав Іван Павло ІІ – особливо закликати вас любити своїх матерів і брати до серця їхні повчання, йти за їхнім прикладом. На обличчі кожної матері можна побачити ніжність, проникливість, щедрість Пречистої Діви Марії, Божої Матері. Шануючи свою матір, ви, одночасно, шануєте й Ту, що ставши Матір’ю Христа, стала Матір’ю кожного з нас.

Бажаю пригадати дівчатам, що материнство – це відвічне покликання жінки. Так було колись, є сьогодні і буде завжди. Мені спадають на думку слова пісні, в якій сказано, що мама – це та, що все розуміє і чиє серце обіймає кожного з нас. І сьогодні світ, мабуть більшою мірою, ніж будь-коли, прагне материнської любові. Як любові нашої фізичної мами, так і духовної, як це досконало втілила Пречиста Діва Марія, адже Вона була Матір’ю Христа й є духовною Матір’ю всіх людей.

Молюся сьогодні, щоб у сім’ях та в суспільстві була пошанована гідність матері. Від вас, юнаки й дівчата, залежить, що станеться у майбутньому світі.

Дивіться на ваших матерів такими очима, якими Ісус дивився на свою Пресвяту Матір. Нехай Пречиста Діва Марія допоможе вам здійснити цей намір. Вона, Пресвята Богородиця, – наша надія!» – закінчив своє слово до молоді блаженний Папа Іван Павло ІІ.

Джерело: Радіо Ватикан