//

Іван Павло ІІ і мирянські рухи

Іван Павло ІІ допомагав мирянам більше відкриватись на сучасний світ і його виклики. Папа заохочував спільноти Церкви до відважнішої активності і одночасно перестерігав перед різноманітними патологіями.

 

Одним з найважливіших діянь Івана Павла ІІ було формування соборової візії ролі мирян в Церкві і світі, а головним документом, який описує ці виклики, стала  апостольська  адгортація „Christifideles laici”.  В ній Папа вказав на формацію мирян як абсолютний душпастирський пріоритет як в окремих єпархіях, так і в їх програмах.

 

Іван Павло ІІ підкреслював потребу заангажування світських людей в світі, як в місці розвитку і реалізації їх еклезіального покликання. Прагнув, щоб  духовенство і миряни бачили місію Церкви власне за межами видимої спільноти Церкви.

 

Іван Павло ІІ допомагав мирянам більше відкритись на сучасний світ і його виклики, але перестерігав їх перед  різноманітними патологіями невластивого відкриття: надлишковою відкритістю на марксизм чи ідеологію лібералізму.

 

Власне Іванові Павлу ІІ приписують ініціативу великої євангелізаційної програми під назвою «Нова євангелізація». Згідно цієї програми миряни знайшли простір для свого служіння через різноманітні мирянські рухи.  Для багатьох рухів власне нова євангелізація стала найважливішою апостольською місією.

 

В часі подорожей до різноманітних країн папа широко показував простори апостольства мирян, починаючи із праці на парохії. Сам запрошував мирян на зустрічі, консультувався з ними формально і неформально щодо різних проблем життя Церкви.

 

Іван Павло ІІ розвинув теологію подружжя і родини і навчав, наскільки важливо шанувати життя від зачаття до природної смерті. В цих питаннях він був дуже рішучим, часто викликаючи навіть  незадоволення в певних світських середовищах.  Папа заохочував мирян-католиків до активності в суспільному, політичному, економічному і професійному житті. Вчив поваги до праці  і хотів, щоб її сприймали як місце зустрічі з Богом, наслідуючи Його діла створення і спасіння.

 

За матеріалами: ЕКАІ