//

Італія: єпископи про релігійну свободу і моральну кризу

На Близькому Сході християнофобія є найбільш поширеною версією релігійної нетолерантності. Але навіть в Європі появляються загрози для релігійної свободи - звернув увагу глава Італійської Єпископської Конференції, відкриваючи вчорашнє засідання ради, яка триватиме 24-27 січня в Анконі. В цьому ж місті 3-11 вересня відбудеться Національний Євхаристичний Конгрес.
 

 

Крім питань релігійної свободи кардинал Анджело Баньяско порушив також теми проблем Італії, пов’язані з фінансово-економічною, а також моральною кризою.
 

 

Архиєпископ Генуї найперше висловив радість і вдячність Папі за рішення про беатифікацію Івана Павла ІІ. В подальшій розмові про атаки на християн в різних країнах Азії і Африки кардинал звернув увагу, що найбільш кроваві акти мали місце на Близькому Сході: В Іраці та Єгипті. Замах в Александрії співпав зі Світовим Днем Миру, на який Бенедикт XVI призначив тему: «Релігійна свобода – дорога до миру». Святійший Отець багаторазово говорив про цю свободу, йдучи слідами свого попередника. Кардинал Баньяско пригадав , що власне Іван Павло ІІ дбав про визнання її за основне право людини і критерій інших людських прав. У 80-тих роках минулого століття релігійна свобода була придушувана в комуністичних країнах. Тепер також в країнах демократичної традиції, починаючи від Європи, для релігійної свободи існує загроза через агресивну світськість. Глава італійського єпископату вважає, що питання релігійної свободи необхідно піднімати на міжнародному форумі.

 

 

До теми економічної кризи Італії кардинал Баньяско навів статистику: 2 млн. молодих італійців у віці 15-34 роки ані не працюють, ані не вчаться. Як шлях вирішення проблем кардинал вказав на потребу освіти та перемоги над індивідуалізмом. Глава італійського єпископату скерував до всіх політиків заклик про гідну поведінку, що італійські ЗМІ одразу потлумачили, як натяк на моральні скандали прем’єра Сильвіо Берлусконі, хоча кардинал не називав конкретного імені і звертав свій заклик до широкого загалу.
 

 

За матеріалами: Radio Watykanskie