//

Італійський переклад YouCat відкликали з продажу через помилку в перекладі

Видавець італійського перекладу Катехизму для молоді «YouCat» відкликав з продажу всі екземпляри, оскільки вони містять помилку стосовно питання про контрацепцію.


Як повідомляють у видавництві Ignatius Press, помилка пов’язана із неточним перекладом з оригіналу (німецької мови) на італійську.


Головний редактор та засновник Ignatius Press, о. Джозеф Фессіо, розповів в інтерв’ю для CNA: «Перекладачі на італійську неправильно зрозуміли частину німецького тексту. Ми зауважили, що в німецькому оригіналі ця  частина є двозначною, але хотіли перекласти її так, щоб вона відповідала вченню Церкви».


Відповідно до слів о. Фессіо, в італійській версії неправильно переклали німецьке слово “Empfängnisregelung”. І хоча дослівно це слово перекладається, як «регулювання народження», яке в загальному значенні може позначати природне планування сім’ї, деколи воно також стосується «контролю народжуваності» за допомогою контрацептивів.


Однак італійська версія YouCat не перекладає цей термін дослівно, а замінює його на «metodi anticoncezionali», що означає «методи контрацепції».


У видавництві також пояснюють: «В німецькому тексті 420-те питання стосується того, чи може християнське подружжя регулювати кількість дітей, яку вони матимуть. Питання не полягає в тому, чи може подружжя використовувати методи контрацепції. А відповідь на це питання: Так, християнське подружжя може і повинно бути відповідальним у використанні дару і привілею передачі життя.»


Однак, італійське видання подає таку ж стверджувальну відповідь на питання: “Puo una coppia christiana fare ricorso ai metodi anticoncezionali?” (Чи може християнське подружжя вдаватися до методів контрацепції?).


Створення Катехизму для молоді YouCat, обсягом 300 сторінок, проходило під керівництвом Кардинала Архиєпископа Крістофа Шенборна з Відня, котрий був редактором Катехизму Католицької Церкви від 1992 року. Німецький текст YouCat був схвалений єпископами Австрії у березні 2010 року.


За матеріалами CNA/EWTN News