//

Італійський міністр з міжнародного співробітництва та інтеграції інавгурував дорадчий орган з представників релігійних конфесій для іммігрантів

Вчора, 19 березня 2012, в Римі в приміщенні Будинку Уряду за ініціативою міністра Андреа Ріккарді (Andrea Riccardi) відбулося інавгураційне засідання нового дорадчого органу при Італійському міністерстві з міжнародного співробітництва та інтеграції під назвою «Релігії, культура та інтеграція». В засіданні взяли участь понад 100 представників різних релігійних конфесій, які працюють серед іммігрантів в Італії, щоб разом дати початок офіційному діалогу з Італійським урядом. Метою заходу є покращення міжетнічної інтеграції в італійському  контексті та вирішення численних проблем іммігрантів. В Італії проживають біля 5-ти мільонів іммігрантів, більшість з яких відрізняються від традиційного італійського католицизму. Таким чином Італійська Республіка в сучасній ситуації знаходиться перед закономірністю будувати стосунки не лише з місцевою Церквою, але і з усіма іншими релігіями.

 

В засіданні взяла також участь Міністр внутрішніх справ Італії Анна Марія Канчеллієрі  (Anna Maria Cancellieri). З боку УГКЦ в Італії постійним членом ради є Апостольський Візитатор Преосвященний Владика Діонісій (Ляхович). В інавгураційному засіданні Владику Діонісія, який до 22 березня перебуватиме в Бразилії, репрезентував диякон Іван Стефурак, редактор офіційного веб-сайту УГКЦ в Італії, докторант з суспільних наук Папського університету св. Томи Аквінського в Римі ("Анжелікум").

 

З боку Конференції єпископів Італії членами ради є Монс. Жіанкарло Перего (Giancarlo Perego), генеральний директор фундації «Мігрантес»  та монс. Жіно Батталья (Gino Battaglia), директор Національного бюро з питань екуменізму та діалогу.

 

«Божевільний, антигуманний та антирелігійний жест». Так міністр Міжнародного співробітництва та інтеграції, проф. Андреа Ріккарді, схарактеризував, при відкритті робіт Перманентної конференції кровопролиття біля єврейської школи в Тулузі (Франція), про яке повідомили ЗМІ невдовзі до відкриття засідання. Всі присутні вшанували пам'ять загиблих, серед яких троє дітей і один дорослий, хвилиною мовчання.

 

Що ж до міжетнічної інтеграції іммігрантів в Італії, то Міністр Рікарді зазначив, що це питання занадто довго розглядалося як надзвичайна ситуація. «Надзвичайні ситуації, звичайно, існують, – зауважив Ріккарді, – але не лише вони. Іммігранти набрали сьогодні характеристик структурального компоненту, який є вирішальним в розвитку Італії:  вони вкладають на благо нашої держави, сплачуючи в казну Національного Інституту Соціального страхування (INPS) понад 8 мільярдів євро. Але в той самий час вони сприяють економіці і власних країн, перераховуючи в свої країни біля 9 мільярдів. Наш уряд нещодавно зменшив  до 2 % податок на так званий  «money transfer» на знак особливої уваги до іммігрантів. Інтеграція, – зазначив міністр Ріккарді, - полягає в побудові спільного майбутнього, забезпечуючи іммігрантам умови збереження власної ідентичності, але водночас вимагаючи від них поваги місцевих звичаїв та правопорядку. Для реалізації цього завдання вбачаємо першочерговий чинник в релігії та в праці репрезентантів релігійних іноземних спільнот, які проживають в Італії, від мусульманів до православних, від буддистів до сикхізмів, покликаних бути посередниками єдиного можливого шляху для спільного співжиття: повага правил, прав та обов’язків, але також прийняття ваших відмінностей з нашого боку».

 

На думку міністра внутрішніх справ Італії Анни Марії Канчеллієрі, щоб досягти поставлених цілей необхідно зуміти подолати будь-який намір щодо верховодства і розвивати діалог, справжній плід знання, слова, що зустрічає інше слово.

 

У конференції взяли також участь численні офіційні особи, представники ЗМІ та фахівці у галузі з соціології міграції. Було піднято цілий ряд проблем, з якими зустрічаються іммігранти, серед яких складність прцесу обєднання сімей, браку культових приміщень, освіти іноземних дітей, негативного представлення іммігрантів в ЗМІ тощо.

 

Перманентна конференція збиратиметься понад три рази на півріччя, на яку запрошуватимуться відповідальні особи з окремих секторів суспільства, щоб вносити конкретні пропозиції щодо налагоджння ситуації іммігрантів в Італії.

Прес-служба УГКЦ в Італії

 

Довідка


Професор Андреа Ріккарді, засновник одного з провідних католицьких церковних рухів новітнього часу - Спільнота св. Егідія, призначений міністром з питань міжнародного співробітництва та інтеграції в новому уряді Італії, сформованого прем’єр-міністром  Маріо Монті в листопаді минулого року.
Андреа Ріккарді (1950 р.н.) заснував Громаду св. Егідія в Римі, будучи студентом вищої школи в 1968 р. Свою назву громада отримала від храму св. Егідія в римському районі Трастевере, де кожен вечір студенти, які стали членами громади, збиралися на спільну молитву й читання Біблію. Вони також займалися благодійністю, надаючи допомогу бездомним і біднякам. Діяльність громади в 1986 р. була схвалена Папською радою в справах мирян та отримала статус міжнародної асоціації віруючих. Чисельність її членів за наступні два десятиліття зросла до 50 000 учасників у 72 країнах світу, в тому числі і в Україні.  Організація займається євангелізацією і справами милосердя.