//

Італійська преса про інтерв’ю з Папою

На шпальтах італійської преси не вщухає обговорення інтерв’ю, яке Папа Бенедикт XVI дав на громадському телебаченні RAI – в передачі "На Його образ".  У “Corriere della Sera” Вітторіо Мессорі не згоден з терміном "інтерв’ю", на його думку це була "катехизація", а щобільше "досконалий приклад катехизації".


Італійський католицький письменник із задоволенням зазначає, що Папа, відповідаючи на сім питань, не вживав вислову "на мій погляд", який би перетворив його відповіді на коментар. Якщо б можна було повторити цей експеримент з інтерв’ю, каже Мессорі, всі б знову побачили, "як професор, який став Папою, читає і пояснює катехизм".

 

Натомість Джанкарло Зізола на сторінках римського щоденного видання “La Repubblica” вислолює думку, що на деякі питання Бенедикт XVI свідомо дає невичерпні відповіді. "Більше того, на найбільш важливі запитання, наприклад, про японських дітей, які померли через цунамі, Папа зізнається: "У нас немає відповідей".


На думку ватиканіста столичної газети, деякі запитання демонструють "вартий співчуття інфантилізм, доводячи, що люди думають про Бога, як про когось, хто часто має справу з незначними проблемами". Такий зміст має, вважає Зізола, інтерпретація стихійних лих, як "Божої кари". "Такі умовиводи не знаходять підтримки у Ратцінгера, який нагадує, що Бог Ісуса стоїть на боці жертв і звільнив історію від тягаря спокутування".

 

Андреа Toрнеллі сподівається, що участь Папи в телевізійній програмі нарешті покладе край протиставленню у ЗМІ "Папи Ратцінгера, богослова, якого, радше, треба читати, а не слухати, Папі Войтилі". На думку ватиканіста газети "La Stampa", це порівняння несправедливе, оскільки "зводить роль Івана Павла II до телекартинки, а його наступника прирівнює до книжкової молі". Toрнеллі з жалем констатує той факт, що інтерв'ю з Папою вирішили "розрізати на шматки, розбавляючи його, і кожну відповідь пересипаючи коментарями зі студії". "Папа, який вперше погодився дати інтерв'ю телеглядачам в час, коли християни згадують про смерть Христа, очевидно, заслужив на окреме місце, без перерви", – робить висновок Андреа Торнеллі.

 

Постійний коментатор туринського видання Массімо Ґрамелліні присвячує свою колонку "Buongiorno" (Доброго ранку) інтерв’ю Папи Бенедикта XVI. "Під враженням від інтерв’ю можна бути вже  після першої відповіді Папи на запитання японській дівчинці, яка питала його про землетрус. Папа міг відповісти, як католицький мудрагель і фанатик з ради наукових досліджень, який говорячи про цунамі, сказав, що це Божа кара. Натомість Бенедикт XVI, маючи надзвичайні повноваження, зізнався, що не має на це відповіді.


Ґрамелліні закінчує свою статтю афоризмом: "Факт, що ми в темряві, не означає, що кімната порожня, але тільки те, що треба чекати, поки розгориться світло".


За матеріалами info.wiara.pl