//

Історії з іншого світу

Весною цього року у Пізі відкривається виставка «Історії з іншого світу: всесвіт в нас і поза нами». Організатори і виконавці ідеї – італійський інститут ядерної фізики INFN, фізичне відділення Університету Пізи і Ватиканська Астрономічна Обсерваторія.

 


Завданням астрономії є «розповідати людству про його історію: історію всесвіту, який має 14 мільярдів років» - вважає директор Ватиканської Астрономічної Обсерваторії аргентинський єзуїт Габріель Фюнес.

 


На сторінках „L'Osservatore Romano”  ватиканський астроном роздумує про глобальні питання: «Від самого початку людська істота відчувала потребу шукання раціонального пояснення, яке дозволило би зрозуміти найглибший сенс космосу, який нас оточує. Зазвичай ми думаємо про всесвіт поза нами. Однак забуваємо, що матеріальні речі з нашого щоденного життя і наших власних тіл є витвором ядра зірок… Телескопи дозволяють нам пізнати те, що є нескінченно велике, акселератори частинок допомагають пізнати те, що є нескінченно малим. Що зрештою є зерном того, що виросло до нескінченно велике. Вже саме зіставлення «великого» і «малого» повинне викликати наш подив!»

 


Отець Фюнес пригадав також про нерозв’язані досі загадкові питання, наприклад щодо темної матерії і темної енергії: «Варто пригадати, що, згідно наших найновіших знань про всесвіт, він складається лише на 4% з нормальної матерії (тобто такої, яка складається з атомів), тоді як 23% становить темна матерія, а 73% - темна енергія».

 

За матеріалами: wiara.p