//

Історія римського Замку Святого Ангела: евакуаційний вихід для понтифіків - відео

Прямо в центрі Риму, неподалік Ватикану, стоїть Замок Святого Ангела (Castel Sant' Angelo). Його імпозантна архітектура привертає увагу, так як і його історія. «Історія замку ніколи не закінчиться, тому це одна з причин, чому він є одним з найбільш зразкових будівель у Римі», зазначив мистецтвознавець Лоренцо Соаве.


Протягом літа музей відкритий у нічний час. Вздовж його тьмяно освітлених зал, місцеві жителі та туристи йдуть тим шляхом, яким колись ходили імператори, папи, солдати і навіть ув’язнені.


Замок будували як гробницю для імператора Адріана та його сім’ї впродовж 135 року нашої ери, але з часом все змінилося.


Лоренцо Соаве: «Використання цієї будівлі в якості гробниці насправді тривало недовго, адже тоді для римлян це були часи війн».


Таким чином, гробниця перетворилася на фортецю для захисту Римської Імперії. А згодом – на будинок для високопоставлених осіб, а в кінцевому результаті - у другу резиденцію понтифіків.


Кожен додав свій власний унікальний штрих до замку. Одну з кімнат додав папа Миколай V, і пізніше декорував папа Александр VI. Використання замку було в повному розмаху протягом 1500-их років. Але зв'язок між Ватиканом і замком виходить далеко за межі цих стін.


Лоренцо Соаве: «Для пап замок був шляхом втечі, а прохід, який називається 'Passetto di Borgo', був побудований між замком та Ватиканом. Це дозволило понтифікам утікати з Ватикану у випадку нападів, що часто і траплялося».


Той же шлях і досі височить над містом та проходить через головні його дороги. Замок також використовували як тюрму для тих, хто планував напад на Ватикан. Після того, як Базиліка Святого Петра була закінчена, використання замку зменшилося.


Місто зрештою перетворилося в музей, куди тепер приходять тисячі туристів, щоб дізнатися про минуле і насолоджуватися теперішнім у Вічному Місті.

 

За матеріалами Romereports.com