//

Історик-єврейка: Католицькі єпископи всіма силами рятували євреїв у ІІ Cвітовій

В Хорватії вийшов хорватський переклад книги американського історика Голокосту, єврейки, Естер Ґітман про роль блаженного кардинала Алойза Степінца, Загребського Архиєпископа у порятунку євреїв в Хорватській Незалежній Державі (НДХ) в часі ІІ Світової війни.

 

Книгу в Загребі презентувала сама авторка. Після прийняття в НДХ расового закону, Степінац, за попереднім дозволом Папи Пія ХІІ, видав таємну інструкцію, яка зобовʼязувала клир надавати євреям і сербам формальне підтвердження про хрещення, яке для переслідуваних євреїв та сербів було гарантією порятунку.

 

Коли на вимогу гітлерівців НДХ розпочала вал насилля над євреями, Степінац пригрозив тодішній владі, що закриє усі церкви на теренах НДХ і дасть розпорядження безперестанку дзвонити в дзвони. Для підкріплення свого протесту Степінац звернувся за допомогою до Ватикану, який рішуче реагував у цьому питанні – розповіла пані Ґітман. Це дало змогу більшості євреїв НДХ перейти у італійську окупаційну зону і тим урятувати своє життя.

 

Бачачи небажання влади НДХ та спротив Церкви німці ввели на терени країни спецпідрозділи СС для «кінцевого вирішення єврейського питання», тоді Степінац відкрив церкви і монастирі для євреїв. Оскільки церкви та монастирі на теренах НДХ знаходились під прямим територіяльним  патронотам Ватикану, нацисти не наважилися вдаватись до репресій проти євреїв на церковній території.

 

Цікавим є той факт, що попри протести німецьких союзників влада НДХ багатьом євреям надала статус «почесних арійців» чим, і де факто, і де юре захистила їх від переслідування.

 

На думку пані Ґітман Католицька Церква чинила усе що могла, щоб захистити євреїв від переслідувань у часі ІІ Світової війни. Також пані Ґітман шкодує, що центр Голокосту Яд ВаШем так і не надав блаженному Алойзу Степінцу статусу праведника між народами.

 

За матеріалами www.vecernji.hr

 

Довідка «Католицького Оглядача»: Хорватська Незалежна Держава – державне утворення, що виникло після поразки Королівства Югославія 10 квітня 1941 року. Проіснувала до квітня 1945 року.  В реальності знаходилась під спільним управлінням гітлерівської Німеччини і фашистської Італії. Проголошення НДХ спочатку було підтримане і народом і політичними діячами, але вже до кінця 1941 року від влади НДХ відвернулася більшість народу і Церква, яка гостро протестувала проти расових законів та переслідування євреїв і сербів. Відомий вислів блаженного кардинала Алойза Степінца з його проповіді: «Ми всі є духовними потомками Авраама і тим самим духовними семітами. Той хто переслідує євреїв, відрікається власного духовного коріння». Влада НДХ здійснила кілька невдалих атентатів на кардинала. Після поразки НДХ новий диктатор Югославії Йосип Броз Тіто пропонував Степінцу відколотися від Ватикану і створити національну церкву. Після відмови Степінца від такої пропозиції, Тіто розпочав систематичне переслідування Католицької Церкви подібне до сталінського. Багато католицького клиру, з поміж інших і Степінац, було засудженно на монтованих процесах, багато католиків загинули за свою віру.