//

Іспит совісті для священика

«Священик - слуга Божого милосердя» - такий заголовок носять вказівки для священиків і духівників, видані Конгрегацією у справах духовенства. Їх підписали префект цієї дикастерії кардинал Мауро П’яченца та секретар архиєпископ Чельсо Морга Ірузуб’єта 9 березня, на початку Великого Посту. Документ було розіслано по всіх єпископських конференціях, і тепер його можна прочитати шістьма європейськими мовами (англійською, іспанською, французькою, німецькою, португальською та італійською) на сайті Конгрегації www.clerus.org.

Пропонуємо до Вашої уваги переклад додатку до цього документу під назвою "Іспит совісті для священика".

 

1. «Віддаю себе за них у посвяту, щоб і вони були освячені в істині» (Ів.17,19)


Чи я сприймаю святість всерйоз у моєму священстві? Чи я переконаний в тому, що успіх в моєму священичому служінні йде від Бога і що, благодаттю Святого Духа, я повинен ідентифікувати себе з Христом і віддавати своє життя заради спасіння світу?


2. «Це тіло моє» (Мт.26,26)


Чи Свята Жертва в Літургії є центром мого духовного життя? Чи я добре готуюсь до відправи Служби Божої? Чи я благоговійно відправляю Службу Божу? Чи я дякую після Служби Божої? Чи Служба Божа є центром мого дня в подяці і хвалі Бога за його благословення? Чи я звертаюсь по допомогу до його доброти? Чи я відшкодовую за свої гріхи і гріхи усього людства?


3. «Ревність дому твого поїдатиме мене»(Ів. 2,17)


Чи я відправляю Святу Жертву в Літургії відповідно до обряду і вказівок, встановлених Церквою? Чи я відправляю Службу Божу з правильним наміренням і відповідно до погоджених літургійних книг? Чи я обережно відношуся до святих частичок, що зберігаються у дарохранильниці і чи дбаю про те, щоб періодично їх обновлювати? Чи я добре дбаю про священний посуд і його зберігання? Чи я гідно ношу священичий одяг, призначений Церквою? Чи усвідомлюю, що я дію in persona Christi Capitis?


4. «Перебувайте у моїй любові» (Ів. 15,9)


Чи мені подобається бути у присутності Христа у Святих Тайнах, у розважанні та тихому поклонінні? Чи я вірний щоденному відвідуванню Найсвятіших Тайн? Чи дарохранильниця є моїм істинним скарбом?


5. «Поясни нам притчу» (Мт. 13,36)


Чи я уважно проводжу щоденне розважання і намагаюсь подолати всі перепони, що відділяють мене від Бога? Чи я прагну просвітлення від Господа, котрому служу? Чи я старанно розважаю над Святим Письмом? Чи я уважно відмовляю мої щоденні молитви?


6. Необхідно «молитись завжди і не падати духом» (Лк. 18,1)


Чи я відправляю Літургію Годин кожного дня гідно, уважно і благочестиво? Чи я вірний своєму зобов’язанню Христові у цьому важливому аспекті мого служіння, молячись від імені усієї Церкви?


7. «Приходь і йди за мною» (Мт. 19,21)


Чи Господь Ісус Христос є істинною любов’ю мого життя? Чи я з радістю дотримуюсь своєї відданості любові перед Богом у стриманості целібату? Чи я піддаюсь нечистим думкам, бажанням та вчинкам? Чи із задоволенням беру участь у непристойних розмовах? Чи я дозволяв собі бути учасником гріха проти чистоти? Чи я дотримуюсь чистоти погляду? Чи я був розсудливий у спілкуванні з різними категоріями людей? Чи моє життя представляє для вірних справжнє свідчення того, що свята чистота є можливою, плідною і радісною?


8. «Хто ти?» (Ів. 1,20)


Чи у моєму щоденному житті я є слабким чи ледачим? Чи мої розмови відповідають природному і надприродному змісту, який повинен бути у священика? Чи я дбаю про те, щоб в моєму житті не було марнославства чи поверховості? Чи всі мої дії є відповідними до мого священичого стану?


9. Син Чоловічий не має де голову прихилити (Мт.8,20)


Чи я люблю християнську вбогість? Чи моє серце належить Богові? Чи я духовно відокремлений від усього іншого? Чи я готовий піти на жертву для того, щоб краще служити Богові? Чи я готовий пожертвувати моїм комфортом, особистими планами та законними контактами заради Бога? Чи я володію якимось надлишковими речима? Чи я витрачаю гроші на непотрібні речі і чи піддаюсь поглинанню споживацтва? Чи я використовую свій вільний час для того, щоб бути ближчим до Бога, пам’ятаючи, що я завжди залишаюся священиком – навіть в часі відпочинку чи відпустки?


10. «Ти затаїв це від мудрих та розумних, і відкрив це немовлятам» (Мт. 11,25)


Чи я винний у гріху гордості: духовні труднощі, сприйнятливість, роздратування, небажання простити, схильність до зневіри і т.д.? Чи я прошу Бога про те, щоб дав мені чесноту смирення?


11. «І витекли кров і вода» (Ів. 19,34)


Чи я переконаний в тому, що коли дію «в особі Христа», то я напряму задіяний у тому ж Тілі Христовому, Церкві? Чи можу я щиро сказати, що я люблю Церкву? Чи можу я щиро сказати, що з радістю борюсь за Її розвиток? Чи мене турбують Її інтереси, усіх Її членів і усього людства?


12. «Ти – Петро» (Мт. 16,18)


Nihil sine Episcopo – нічого без єпископа – так казав Св. Ігнатій Антіохський. Чи ці слова є в корені мого служіння? Чи я приймаю накази, поради і коректури від мого ординарія із слухняністю? Чи я часто молюсь за Святішого Отця? Чи я є у повному сопричасті з його навчанням і наміреннями?


13. «Любіть один одного» (Ів. 13,34)


Чи я був благодійним по відношенню до моїх братів- священиків? Чи мій егоїзм залишає мене байдужим до них? Чи я критикував моїх братів-священиків? Чи я підтримував тих, хто є морально чи фізично хворий? Чи я дію в братській любові, дбаючи, щоб ніхто не залишився сам? Чи я ставлюсь до всіх братів-священиків і мирян з благодійністю і терпеливістю Христа?


14. «Я – дорога, правда і життя» (Ів. 14,6)


Чи моє знання науки Церкви є таким, як повинно бути? Чи я засвоюю і передаю її навчання? Чи я усвідомлюю те, що вчити когось всупереч Вчительського Уряду, урочистого і звичайного, є смертельно образливим і приносить шкоду вірним?


15. «Іди і більше не гріши» (Ів. 8,11)


Проголошення Слова приводить вірних до Таїнств. Чи я регулярно приступаю до Сповіді? Чи я часто йду до Сповіді, відповідно до мого життєвого стану, і у зв’язку із священними речима, в які я задіяний? Чи я щиро уділяю Таїнство Покаяння? Чи я є відповідно наявний для вірних для духовного проводу і чи я виділяю спеціальний час для цього? Чи я уважно готуюсь до проведення катехизи? Чи я проповідую із запалом і з любов’ю до Бога?


16. «Він покликав до себе тих, кого хотів, і вони пішли за ним» (Мк. 3,13)


Чи я дбаю про те, щоб поширювати покликання до священства і богопосвяченого життя? Чи я поширюю краще розуміння загального покликання до святості серед вірних? Чи я заохочую вірних молитись за покликання і освячення духовенства?


17. «Чоловік прийшов послужити, а не щоб йому служили» (Мт. 20,28)


Чи я прагну того, щоб посвятити себе іншим і служити їм кожного дня відповідно до того, як вимагає Євангеліє? Чи я даю свідчення Господньої любові добрими ділами? Чи я бачу присутність Христа у Хресті і чи я вникаю у перемогу любові? Чи моя щодення діяльність позначена духом служіння? Чи я  розглядаю свій авторитет як форму служіння?


18. «Спраглий я» (Ів. 19,28)


Чи я молився і щиро приносив жертви для добра душ, довірених Богом під мою опіку?  Чи я виконую мої пастирські обов’язки? Чи я турбуюсь про Святі Душі?


19. Ось син твій. Ось мати твоя (Ів. 19, 26-27)


Чи я ввіряю себе, в повноті надії, під опіку Пресвятої Богородиці, Матері Священиків, в любові і для того, щоб все більше любити її сина Ісуса Христа? Чи я практикую Марійську побожність? Чи я щодня відмовляю вервицю? Чи я звертають по допомогу до Її материнського заступництва у моїй боротьбі з дияволом, пристрастю і світом?


20. «Отче, у твої руки віддаю духа мого» (Лк. 23,44)


Чи я турботливо допомагаю і уділяю таїнства вмираючим? У моїх особистих роздумах, у катехизах і в щоденному проповідуванні, чи я враховую навчання Церкви про Останні Часи? Чи я прошу про дар витривалості? Чи я прошу вірних робити так само? Чи я часто і віддано молюсь за душі покійних вірних?


Конгрегація у справах духовенства. Додаток до документу «Священик - слуга Божого милосердя», допомога для священиків і духівників. Видавництво Ватикану, 2011


Переклад «Milites Christi Imperatoris»