//

Іспанські єпископи застерігають проти прихованої легалізації евтаназії

Законодавчий проект іспанського уряду, який «регулює права особи щодо кінцевого етапу життя» може становити «приховану легалізацію евтаназійних практик» - вважають місцеві єпископи. В опублікованій декларації вони пригадують, що єпископат багато разів закликав до голошення Євангелія Життя.

 

«Життя кожного є святим, також тоді, коли ця особа є хвора, терпить або перебуває на краю свого життя на землі ». Тому закон повинен завжди боронити цю гідність і гарантувати опіку  над нею – зазначено в декларації.

 

Єпископи схвалюють намірення проекту закону берегти гідність особи перед лицем смерті, але без легалізації евтаназії. Однак «поняття автономії особи, яка практично є абсолютною, і вага, яку визнається за цією автономією» в подальшій частині закону, приводять до виродження первинного намірення і «переходять кордон на дозвіл евтаназії». Як наслідок, виникає негативне порушення самого поняття людської гідності, оскільки «людське життя може бути позбавлене гідності в хвилину, коли автономним способом так вирішила би зацікавлена особа, а навіть третя особа» - стверджують єпископи.

 

На думку єпископів, цей проект використовує звужене поняття евтаназії, через що залишає можливість свідомих дій, які можуть призвести до смерті, наприклад відмова від необхідної терапевтичної опіки.  Закон також обмежує також право на релігійну свободу, оскільки медперсонал позбавлений так званого пункту про совість.

 

За матеріалами: Radio Watykanskie