//

Іспанські єпископи про християнську ідентичність народу

У 1986 році, 25 років тому, каталонські єпископи опублікували документ під назвою «Християнське коріння Каталонії». На відзначення цієї річниці цього року опубліковано новий документ «На службі нашому народові».

 

Документ містить п’ять розділів, в кожному з яких розглядаються різні питання: оцінка «колективної» ідентичності Каталонії, внесок християнства і Церкви, свідчення Антоніо Гауді, «Пресвяте Сімейство» (Sagrada Familia), християнська віра та деякі актуальні виклики. В цьому документі єпископи закликають жити Євангелієм надії.

 

В 25-ту річницю документу «Християнське коріння Каталонії» єпископи підтверджують його актуальність і сьогодні, зважаючи на його основні ідеї: він вказує на елементи, які творять ідентичність Каталонії; підкреслює плідну присутність християнської віри і Церкви впродовж всієї історії Каталонії, а також підтверджує діяльність Церкви, яка хоче служити місцевому суспільству. Однак ті зміни, що відбулися за ці 25 років в суспільстві і культурі, вимагають нових форм євангелізації.

 

Християнська віра «в нашій історії ніколи не була і не буде звичайною сентиментальністю, як і ідеологія ніколи не була міфом, але правдивою силою, яка змінює людину, культуру і суспільство» - написали єпископи. «Присутність Папи в Барселоні та його слова в базиліці Пресвятого Сімейства дозволили відкрити суспільне свідчення плідності християнського коріння в нашому суспільстві в особі Антоніо Гауді – геніального творця і зразкового християнина».

 

Каталонські єпископи також висловили бажання, щоб християнська віра і надалі залишалася в Каталонії правдивим джерелом життя. Вони закликали всіх давати свідчення надії, а особливо мирян, які мають обов’язок і право брати участь в житті суспільства відповідно до етичних критеріїв, які випливають з їх віри і духа Церкви.

 

Цей документ одразу отримав широкий розголос в Іспанії. ЗМІ представили його таким чином, що „єпископи пропагують каталонський націоналізм і прагнення до незалежності Каталонії”.

 

За матеріалами Radio Watykańskie