//

Ірландія більш не є «оплотом католицитва»

6 червня 2011 р. у Ватикані було оголошено про завершення першого етапу апостольського візитування Католицької Церкви в Ірландії. Цього ж дня на сайті агентства Zenit був даний огляд виступу архиєпископа Дубліна Дермута Мартіна, що містить аналіз ситуації в цій колись «самій католицькій» країні Європи.


Архиєпископ Дубліна Дермут Мартін сподівається, що Міжнародний Євхаристійний  Конгрес, який пройде в Ірландії наступного року, допоможе місцевій Католицькій Церкві на шляху оновлення. Про це він заявив в четвер 2 червня 2011 р., виступаючи перед членами Оргкомітету цього заходу.

 

«Ірландська Церква відчуває нагальну необхідність в оновленні, – сказав, зокрема, єрарх, – причому це оновлення повинне здійснюватися переважно її власними силами. Проте присутність на Конгресі Євхаристії паломників зі всієї земної кулі надала б нам величезну підтримку в цій справі. Ми сподіваємося, що християни всього світу приїдуть до Дубліна, щоб виразити свою солідарність з Церквою в Ірландії, надати їй підтримку, що вони об'єднаються з нами в молитві за її оновлення».


Далі 66-річний архиєпископ змалював важку ситуацію Ірландської Церкви. Він прямо говорив про «революцію релігійної культури», що відбувається в країні.


«Багато людей за кордоном все ще вважають Ірландію оплотом традиційного католицизму, – сказав високопреосвященний Дермут Мартін. – Вони, напевно, дуже здивуються, коли виявлять, що в деяких районах Дубліна на недільну Літургію ходить лише 5% католицького населення, а ще в інших – навіть менше 2%. В цілому по Дублінській митрополії недільну Літургію відвідує близько 18% католиків».

 

Архиєпископ зазначив, що відсоток практикуючих католиків в Дубліні – значно нижчий, ніж в будь-якому іншому регіоні Ірландії, проте приведені цифри багато про що свідчать, як і той факт, що в поточному році, вдруге з 2004 р., коли Дермут Мартін очолив Дублінську митрополію, в ній не буде жодного священичого свячення. Навряд чи кращою виглядає ситуація і на найближчі роки. «У нас є лише крихітна цівка нових духовних покликань», – визнав архиєпископ Мартін.


З особливою тривогою він зазначив зростаюче відчуження між Церквою і молоддю. «З досить раннього віку молоді люди починають ухилятися від будь-якого контакту з Церквою, – заявив Дублінський першоєрарх, – у тому числі, перестають відвідувати недільну Службу. Зрозуміло, показник відвідин недільної Літургії – це зовсім не єдина статистична величина, що характеризує зв'язок людей з Церквою і місією Ісуса Христа. Але, з іншого боку, навряд чи можна залишатися християнином, роками не маючи жодного контакту з Євхаристією. Саме з цієї причини Конгрес Євхаристії настільки нам потрібний: ми сподіваємося на його істотний вклад в наше оновлення».


Далі архиєпископ Мартін висловив думку, що Церква в Ірландії марно прагне вирішувати актуальні проблеми, використовуючи традиційні пастирські інструменти, нехай навіть вони і були ефективні вчора. «Багато наших пастирських інститутів і стратегії більш не підходять, – сказав він, – адже вони мають на увазі, що країна живе культурою масового католицтва, а насправді це вже не так».

 

«Те, що нині відбувається в Ірландії – це трагедія, – додав він, – причому я маю на увазі не лише жахи сексуальних зловживань. Я маю на увазі і той факт, що ми потерпіли поразку в спробі передати нашу віру майбутнім поколінням».

 

Проте, архиєпископ Дермут Мартін, завершуючи свій виступ, заявив, що залишається оптимістом. «Процес відновлення йде повільно, але певні проблиски надії все ж є, – зазначив він. – Нам необхідно пам'ятати, що надія, яку так багато людей бажають бачити в своєму житті, – це не наше і не їх творіння. Надія походить від дії Божої благодаті в житті людей. Християни живуть надією, знаходячись у владі тих же фактів, які інших кидають в безнадійність. І це – лише завдяки присутності Божої благодаті, яка дає нам відвагу сподіватися навіть перед лицем нашої очевидної безпорадності».

 

Джерело: sibcatholic.ru