//

Іран заперечує переслідування через віру

За 33 роки, що минули після ісламської революції, жодної людини не стратили через віру, – заявив в ООН представник Ірану Мохаммад Джавад Ларіджані.

 

У понеділок в Женеві Ахмед Шахід, «спеціальний доповідач з прав людини в Ірані», виступив в ООН зі заявою, що в Ірані порушують права людини, і закликав звільнити пастора Надархані.

 

Пастор перебуває у в'язниці майже три роки. Звинувачення, які висувають проти нього, вельми суперечливі – спочатку це було віровідступництво, а потім навіть зґвалтування та вимагання.


У відповідь на слова Шахіда, генеральний секретар Ради з прав людини Ірану Мохаммад Джавад Ларіджані заявив, що Надархані не загрожує смертна кара, хоча постанова, винесена Верховним судом Ірану восени минулого року, містила саме це рішення.

 

Ларіджані також оприлюднив новий набір звинувачень проти Надархані, серед яких проповіді для молоді без дозволу їхніх батьків, перебудова свого будинку на церкву і образа ісламу.

 

«За останні 33 років після того, як відбулася ісламська революція, жодної людини не вбили, не  стратили, ні не переслідували за вихід з ісламу, – сказав він. – Сотні людей переходять з інших релігій в іслам. Чому ж ми повинні так переживати, якщо кілька людей вийдуть з ісламу?»

 

«Християнство та юдаїзм проповідують в Ірані, – сказав Ларіджані. – «У нас є кілька синагог, кілька церков, але немає потреби принижувати та ображати іслам».

 

Коментатори зазначають, що таке твердження означає визнання того, що Надархані звинувачують не в міфічному «вимаганні» або «зґвалтуванні», а саме через його віру.

 

Надархані надали можливість зректися християнства і повернутися в іслам, але він відмовився, відтоді він був засуджений до смерті та перебуває в ув'язненні.

 

За матеріалами www.regions.ru