//

Іран: Лауреатка Нобелівської премії про репресії щодо дисидентів і християн

Причиною, через яку іранська влада намагається придушити будь-яке інакодумство, є страх, - вважає Ширін Ебаді, лауреатка Нобелівської премії миру. Іранська письменниця в своєму інтерв’ю "Радіо Фарда" охарактеризувала заходи уряду, зроблені в останні тижні, як такі, що мають ознаки страху. 9 січня її адвокат Насрін Сотоудех була засуджена до 11 років тюремного ув'язнення за "діяльність проти Ірану".

 

Але це лише один з останніх епізодів з серії репресивних заходів щодо численної кількості християн під час святкування Різдва.
Влада заарештувала 70 віруючих, з яких 25 осіб саме 25 грудня (в день святкування Різдва за Григоріанським календарем), 14 з яких ще й досі перебувають під вартою.

 

Ендрю Джонстон, директор з юридичних питань Csw (комісії ООН у справах захисту прав жінок), нагадав, що: "Іран є учасником Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, а отже, зобов'язаний дотримуватися міжнародних стандартів щодо свободи віросповідання для усіх своїх громадян".

 

Згідно з протоколом комісії Csw, членів домашніх церков залякували і проводили насильницькі допити, аби дізнатися імена всіх ввірян, які до них належать, а також, щоб заборонити їм сповідувати власну віру.
У цілому в Ірані існує клімат антихристиянської полеміки в ЗМІ і дискусії поміж релігійними лідерами і політиками.

 

Нещодавно губернатор Тегерана, Мортеза Taмадон, оголосив про арешти, які будуть відбуватися щодо християн, і заявив, що "як і афганські таліби, так і місіонери є паразитами, які сприяють корупції за підтримки Великобританії, в ім’я християнства, але їхній задум не вдався".

 

За матеріалами asianews