//

Ірак святкує Рік Віри і пам’ять мучеників

Рік Віри відзначають також в Іраку – країні, де за визнання християнської віри можна заплатити своїми життями.

 

Святкування розпочалася 12 жовтня Літургією у соборі Святого Йосипа в Багдаді. У ній взяли участь єпископи всіх місцевих католицьких обрядів: халдейського, сирійського, латинського та вірменського, а також керівники інших християнських Церков. Літургію транслював іракський канал "Al Sumari". Також був присутній глава державного уряду у справах християн і послідовників інших немусульманських релігій Раад Качаці.


"Я дивлюся із захопленням на християн в Іраку", - сказав у своїй проповіді Апостольський Нунцій в цій країні. Архиєпископ Джорджо Лінгва нагадав, що вони є свідками Божої любові. Віра дає їм сили, щоб залишитися на цих землях, де почалася історія любові між Богом і людством. Папський дипломат наголосив, що високо цінує їх за те, що вони "щодня дивляться на обличчя Ісуса розп'ятого і підживлюють надію про мир. Адже вони знають, що Христос воскрес".


Іракські християни все ще можуть  почуватися під загрозою. У день, коли у Багдаді розпочали Рік Віри, минуло шість років після похорону сиро-православного священика Паула Іскандера, якого вбили у Мосулі. Річницю його смерті відзначали там з православними і католицькими єпископами  міста. Він був першим священиком, якого вбили на початку переслідування послідовників Христа. Пізніше в Мосулі вбили також і місцевого халдейського Архиєпископа Паулоса Фарая Раххо. У Багдаді жива ще пам'ять про кривавий напад на сиро-католицький собор, жертвами якого два роки тому стали десятки вірян і два священики.


За матеріалами: Radio Watykańskie