//

Інтенсивний рік роботи Папи допомагає дивитися вперед з довірою, – о. Ломбарді

 Підсумовуючи 2011рік, який був напруженим для Бенедикта XVI, глава Залу Друку о. Федеріко Ломбарді, сказав:
"Це правильно – розпочати звіт із візитів, оскільки вони завжди є орієнтирами в програмах Святого Отця на рік. Хочу, – продовжив о. Ломбарді, – розпочати з 2-х візитів, що минають, а саме в Німеччину та Іспанію. У Німеччині найбільш проявилася турбота Папи говорити про Бога і турбота скеровувати людей звертатися до Бога як найпершого Аргументу в суспільстві – особливо в європейському контексті і в своїй рідній країні, навіть в процесі сьогоднішньої секуляризації. Це була очікувана поїздка і дуже важлива, і я думаю, – продовжив 0. Ломбарді, – що звернення Папи до парламенту в Берліні залишиться однією з найбільших промов його понтифікату, оскільки у ній Папа запропонував усім як міцну основу і точку відліку фундаментальних цінностей для людського співжиття і захисту людської гідності – звернення до Бога".

 

А в Іспанії Всесвітній День Молоді, – продовжив о. Ломбарді, – став радісним ствердженням життєздатності віри, її майбутнього. Папа пригадав на зустрічі з братами Римської Курії, якраз перед Різдвом, про це велике заглиблення в сенс поїздки в Іспанію. Він сказав, що День показав як проголошувати Звістку, як бути християнами у новому і живому образі. З Всесвітнього Дня Молоді Папа привіз живі напрямки для нової євангелізації світу. Таким чином, – продовжив о. Ломбарді, – тоді як Німеччина показала важливість збереження для світу основних християнських цінностей в русі часу, в процесі секуляризації, Всесвітній День Молоді в Іспанії показав позитивний розвиток форми проголошення Церквою, що живе в сучасному світі".

 

На питання про останню подорож Папи – в Бенін, о. Ломбарді відповів:
"Сталося одна з ключових подій року, до того ж африканський континент отримав з рук Папи підсумковий документ Синоду єпископів для Африки, простий і зрозумілий. Кілька коментаторів – також некатолики – назвали його одним з найкращих документів, присвячених Африці: щодо обсягу бачення у вирішенні проблем та реалістичності надії з упевненістю, що головне – іти в майбутнє, визнаючи насамперед гідність народів Африки. Папа був дуже зворушений радістю, життєвістю цих людей, які живуть у скрутному становищі, в бідності, але здатні дивитися в майбутнє і пізнавати радість життя. Таким чином, ця поїздка показала потужність Католицької Церкви. Для Африканського континенту вона не є чужою, а потрібною всім людям в Африці.

 

Далі глава Залу Друку Святого Престолу сказав, що зустріч в Асижі була "дуже очікуваною". Раніше дехто сумнівався, чи Бенедикт ХVI захоче продовжувати екуменічне послання свого попередника Івана Павла II в Асижі, чи не захоче зробити крок назад". О. Ломбарді зазначив, що ця зустріч в Асижі стала кроком вперед, відкриттям нових горизонтів, оскільки Папа тут знову назвав головною тему пошуку правди. Це те, що об'єднує всіх людей. Тому він запросив в Асиж не тільки послідовників інших християнських віросповідань, але також усіх щирих шукачів правди, навіть тих, хто не визнає Бога взагалі".

 

Узагальнюючи всі ці події, о. Ломбарді вказав на візит Бенедикта ХVI в римську в'язницю "Rebibbia", яка звернула увагу суспільства на стан в’язнів і тих, хто перебуває під слідством, на їхні умови життя, наголосив на потребі піднімати рівень правосуддя, як для тих, хто наробив помилок у житті, так і виокремлених з життя".

 

2011 року відбулося незвичайна подія – розмова Папи з космонавтами, – зазначив глава Залу Друку Ватикану. У такому діалозі зі Святішим Отцем – причому вперше у зв'язку зі Землею – захотіли брати участь всі 12 космонавтів, які перебували на Міжнародній космічній станції, всі разом. Усі космонавти висловили велику радість і віру, а Папа запевнив їх у готовності Церкви підтримувати науковий і технічний пошук, якщо вони служать благу людства. Далі о. Ломбарді визначив важливість подій, які тривали раніше. Зокрема, пов'язані із зустрічами в «дворах язичників» у діалозі віри і добра світу, які Папа розпочав раніше і які Церква продовжила цього року. Серед важливих документів  – «il Motu Proprio" Porta fidei "», яким Папа оголосив 2012 рік Роком віри, що пов'язано з продовженням нової євангелізації. О. Ломбарді нагадав також про спеціальну Літургію з нагоди 200-річчя незалежності країн Латинської Америки в перспективі майбутньої подорожі Папи в цей регіон, на Кубу і в Мексику.

 

"Переконаний у тому, що Папа справді нас супроводжував і вів цього року через великі послання, інтенсивну діяльність, а також і своїм мудрим спокоєм. Я сказав би, –  продовжує о. Федеріко Ломбарді, – що порівняно з минулими роками, які були більш бурхливими, 2011 рік був дуже позитивним, сповнений великих послань, які допомагають з надією дивитися вперед".


За матеріалами radiovaticana.org