//

Інтеграція не означає латинізацію. Доповідь владики Діонісія Ляховича, ЧСВВ, під час Синоду Єпископів

У Ватикані тривають засідання ХІІІ Звичайної Загальної Асамблеї Синоду Єпископів, тема якої «Нова євангелізація для передавання християнської віри».

 

У вівторок, вранці, 9 жовтня 2012 р., наприкінці третього загального засідання, в присутності Святішого Отця Бенедикта XVI, свою доповідь, серед інших, виголосив делегат від УГКЦ Преосвященний владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ, Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії.

 

Його доповідь стосувалася явища міграції вірних Церков свого права, зокрема, зі східної Європи. Це явище, за його словами, вказує на певні проблеми та нагоди, які виокремленні в Робочому документі Синоду. «Як стверджує цей документ, імміграція є нагодою, також і всередині католицької Церкви, яка в своїй більшості є латинського обряду, “краще та глибше зрозуміти способи, якими християнська віра висловлює релігійність людського духа та, одночасно, збагачує релігійну спадщину людства особливостями християнської віри” (п. 67)», – зазначив владика Діонісій, додаючи, що згідно з Робочим документом, «зустріч та обмін дарами між партикулярними Церквами дають нагоду отримувати силу та живучіть віри від християнських спільнот мігрантів» (п. 70).

 

«Як Апостольський Візитатор для українців греко-католиків у Італії та Іспанії, – вів далі доповідач, – можу підтвердити чудове братерське прийняття цих вірних з боку латинської Церкви, відкриваючи для них свої храми, дбаючи про душпастирську опіку священиками того самого обряду, а також, надаючи соціальну підтримку, яка для багатьох вірних стала нагодою наново відкрити свою віру». Але, за словами Преосвященного Ляховича, в деяких місцях, іноді й несвідомо, із «зрозумілих намагань» інтегрувати мігрантів в соціальний та церковний контексти, у випадку вірних, приналежних до інших Церков свого права, ця інтеграція може ставати проблемною, оскільки «може привести до дуже шкідливого для самих вірних процесу латинізації, що, серед іншого, підтверджують болючі історичні факти, серед яких, перехід цих вірних до інших некатолицьких конфесій, чи взагалі, залишення віри».

 

Джерело: Радіо Ватикан