//

Інститут екуменічних студій УКУ презентували на міжнародній конференції у Мінську

13 листопада у Мінську стартувала триденна міжнародна конференція «Православно-католицький діалог: християнські етичні цінності як внесок у соціальне життя Європи». Інститут екуменічних студій УКУ та проект Екуменічного соціального тижня представила його координатор Ірина Кітура.

 

«Екуменічний соціальний тиждень в Україні є частиною мережі Європейських соціальних тижнів, але особливістю такого заходу у Львові є акцент на екуменізмі. Екуменічний соціальний тиждень є яскравим прикладом співпраці представників різних конфесій у соціальній сфері», – розповіла на конференції Ірина Кітура.

 

Учасники міжнародної конференції у Мінську обговорювали питання міжконфесійної співпраці у економічній, соціальній та культурній сферах. Вони також розглянули актуальні проблеми біоетики, зокрема, абортів, евтаназії, клонування. Почесними гостями заходу були митрополит Мінський і Сілуцький Філарет, Патріарший екзарх всієї Білорусі кардинал Курт Кох, голова Папської ради сприяння християнській єдності, Апостольський нунцій в Білорусії архиєпископ Клаудіо Гуджероцці. Серед доповідачів – гості з Естонії, Італії, Литви, Польщі, Росії, України.

 

Хоча конференція стосувалася теми католицько-православного діалогу, участь у заході взяли представники юдейської та мусульманської общин.

 

«Міжхристиянські взаємини необхідно будувати на засадах порозуміння. Треба навчитися сприймати християн інших конфесій не як суперників, а як братів, – закликав митрополит Мінський і Сілуцький Філарет. – Єдність християн – це не тільки єдність віри, а і єдність добрих справ».

 

Голова Папської ради сприяння християнській єдності кардинал Курт Кох представив історію занепаду християнських цінностей у Європі, а тому закликав до нової євангелізації Європи: «Справжня євангелізація має передавати людям ту ідею, яку передав нам Господь. У час, коли поширюються секулярні тенденції, нашим завданням є підтримувати в світі думку про Христа».

 

Учасники конференції також обговорили потребу нової євангелізації, міжконфесійної співпраці у соціальній сфері, очищення пам’яті минулого.

 

Джерело: ucu.edu.ua