//

Індивідуалізм і релятивізм - головна проблема сучасних чинів

Через теологію визволення я ледве не відійшов від покликання, і навіть від Церкви. Мене врятувала щира участь в духовності Руху Фоколяре – визнає новий префект Конгрегації у справах Інститутів Богопосвяченого життя і Товариств Апостольського життя. Архиєпископ Жуан Браз де Авіз виконує цю функцію вже майже місяць. У інтерв'ю, яке він дав «L’Osservatore Romano», Архиєпископ ділиться досвідом власного життя, а також баченням богупосвяченого життя. Як визнає, він не має великого досвіду в цій сфері, оскільки не належить до жодного згромадження. „Однак це не є жодною проблемою” – повинен був йому сказати кардинал Бертоне, котрий від імені Папи встановлював його номінацію.

 

Архиєпископ де Авіз є членом Руху Фоколяре ще з віку 17-ти років. «Це - моя сім'я» – визнає він. Духовність єдності фоколярів він пробував також застосовувати до свого пастирського служіння в різних єпархіях. На його думку, відкриття тринітарної моделі єдності може також бути засобом для боротьби проти сучасної кризи чинів. Життя спільноти не можна трактувати як покуту. Брат чи сестра у Христі мають бути для мене можливістю пізнати Бога і любов – підкреслює бразильський єрарх. Він вважає, що головною проблемою сучасних чинів є індивідуалізм і релятивізм, який пробивався до деяких монаших середовищ і позбавив їх бадьорості.

 

Посилаючись, в свою чергу, на свій негативний досвід з теологією визволення, народження якої він переживав з великим неспокоєм, він нагадує, що згідно з тим, що Іван Павло II написав бразильським єпископам, це богослів’я було не тільки корисне, але і необхідне. Архиєпископ де Авіз відзначає водночас, що той самий Папа видав також документи, які коригують його марксистську інтерпретацію. Позитивний аспект теології визволення полягає в тому, що вона допомогла Церкві заново відкрити опцію, яка надає перевагу бідним, яка є євангельською опцією. Однак необхідно ще багато праці богословів, щоб звільнити цю опцію від ідеологічних навантажень – підкреслює новий префект ватиканської дикастерії у справах чинів.

 

За матеріалами Radio Watykańskie