//

ІХ Фестиваль редемптористської молоді

Протягом чотирьох днів, від 28 до 31 липня 2011 р. у м. Новояворівську Яворівського р-ну Львівської обл. проходив ІХ Фестиваль редемптористської молоді, участь в якому взяли представники 12 молодіжних спільнот, що діють при церквах редемптористів в Україні.

 

Господарями фестивалю була спільнота «Української молоді Христові» м. Новояворівська, яка приймала гостей у своїй церкві свв. апп. Петра і Павла. Крім них, на фестивалі були присутні спільноти «Світло Христа» (церква св. Йосафата, Львів), «Quo vadis» (церква Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, Львів), «Молодь Марії» (церква Матері Божо Неустанно Помочі, Львів), «Ангелятко» (Івано-Франківськ), «Я живу» (Вінниця), «Молодь св. Альфонса» (церква Матері Божої Неустанно Помочі, Тернопіль), «Світло Марії» (церква Успіння Пресвятої Богородиці, Тернопіль), «Кохавинські зорі» (смт. Гніздичів-Кохавино Жидачівського р-ну Львівської обл.), «Аґапе» (Ковель), «Нове покоління» (Кам’янець-Подільський) та «Єдність сердець» (Чернігів).

 


Темою фестивалю організатори обрали слова з Послання св. ап. Павла до Галатів: «Ви, що у Христа хрестилися, у Христа зодягнулися» (Гал. 3, 27). Так співпало, що початок фестивалю припав на свято св. Володимира, Хрестителя Русі.

 


Упродовж цих чотирьох днів хлопці і дівчата з різних місць України мали нагоду глибше збагнути таїнство хрещення, поділитися власними роздумами, знайти нових друзів та просто весело провести час з Богом і ближніми.

 


Кожен день починався зі Святої Літургії, під час якої кожен міг приступити до сповіді. Скріплені Святим Причастям, молоді люди розпочинали новий день свого життя, в якому на них чекали різноманітні заходи, приготовані організаторами фестивалю.

 


Так, у п’ятницю ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа о. Микола Фредина виголосив перед учасниками конференцію на тему «Як жити молодій людині хрещенням сьогодні». Конференція, яка тривала майже дві години, справила надзвичайне враження на слухачів. Слова о. Миколи не залишили нікого байдужим, про що свідчили численні відгуки упродовж наступних днів фестивалю.

 


Почуте на конференції згодом було обговорене під часи праці у групах, де, зокрема, молодь ділилася між собою своїми думками, що я можу зробити, щоб навернути іншого, а також власним досвідом навернення та духовного життя.

 


Цього ж дня, поділені на команди, всі зіграли у «Велику гру», яку провела молодь зі спільноти «Світло Христа». Взявшись за руки, кожна команда проходила важкі випробування, шукаючи потрібних аніматорів та виконуючи їх нелегкі завдання, щоб отримати частину пазла, на обороті якого було написане, де знаходиться скарб. Ніхто не залишився обділеним, адже скарбів було стільки, скільки й команд.

 


Увечері після Молебна до Христа Чоловіколюбця у приміщенні палацу культури «Кристал» молодіжні спільноти показали свої домашні завдання – творчі номера на тему «Хто народився для Христа, помер для гріха». Через сценки, танці, пісні, роздуми хлопці й дівчата демонстрували, наскільки гріх шкодить людині та вказували, хто може від нього спасти і захистити – Ісус Христос.

 


У суботу, 30 липня, відбулася екскурсія до с. Страдч біля Новояворівська, відомого існуванням тут печерного монастиря, який виник в результаті зусиль декількох прибулих монахів. У майже незміненому вигляді цей унікальний на всю Україну печерний монастирський комплекс зберігся до наших днів. Згаданий монастир проіснував тільки до 1243 року. Одна з монголо-татарських орд, що поверталася з військового походу до рідних сторін на Схід, спалила по дорозі до дому цей монаший осідок і винищила біля 2000 людей, дорослих і дітей, з числа мешканців навколишніх околиць, які тут переховувалися в часі монгольського лихоліття. Мученицькою смертю загинули і місцеві монахи, які надали людям притулок. Крім того, Страдч дав Церкві також двох блаженних новомучеників: Миколая Конрада і Володимира Прийму, могили яких знаходяться на цвинтарі біля місцевого храму.

 


У другій половині дня, повернувшись до Новояворівська, молоді показали документальний фільм про три таїнства втаємничення: хрещення, миропомазання й Євхаристію. У фільмі пояснювалось значення обрядів, які звершуються під час хрещення та миропомазання, і зв’язок між цими таїнствами та Євхаристією.

 


Центральною подією суботи стало відновлення обітниць хрещення. Висловивши відречення від сатани та з’єднання з Христом, спільно відмовивши Символ віри, кожен вірний – молодь, отці, брати та сестри, дорослі – підходили до священика, який поливав голову освяченою водою, як при хрещенні. Після цього всі вдягнулися у білі крижма, і в такому одязі завершили Чин відновлення хресних обітниць.

 


Увечері в палаці культури «Кристал» для молоді виступили різноманітні виконавці, які виконували пісні різних стилів – від народних до хіп-хопу. Також цього вечора свій дебютний виступ мав рок-гурт «New born», який створила молодь церкви Матері Божої Неустанної Помочі м. Івано-Франківська.

 


Останній день фестивалю – неділя. У цей день у всіх церквах України зачитувалось Звернення Патріарха Святослава з нагоди дня св. Володимира та річниці Хрещення Русі. Після Святої Літургії настоятель о. Василь Іванів, ЧНІ висловив щиру подяку всім, хто спричинився до організації і проведення цього свята редемптористської молоді: у першу чергу Богові, а також отцям-редемптористам, молодіжним спільнотам, паням, котрі готували їжу, адміністрації та працівникам палацу культури «Кристал», в якому проходила значна частина заходів, дирекції та працівникам школи № 2 та ліцею, в яких жили учасники фестивалю. Окрема подяка – молоді з УМХ м. Новояворівська, яка особливо спричинилася до проведення фестивалю.

 


На церемонії закриття ще раз зі словами подяки виступив генеральний директор ІХ Фестивалю редемптористської молоді о. Ігор Безкостий, ЧНІ. Він також розповів молоді про символіку гербу Згромадження редемптористів, після чого отці-редемптористи вручили кожному з учасників і гостей хрестик з зображенням нашого гербу.

 


Всі редемптористи та їх парафіяни творять єдину церковну спільноту. Як свідчення цього, молодь зі спільноти «Світло Христа» з допомогою зала виконала пісню «Ми є родина». А на завершення всі разом заспівали гімн фестивалю.

 


Молодь повернулася до рідних міст, але в пам’яті і серцях, безумовно, залишаться чудові дні фестивалю, спілкування з друзями, духовні науки та усвідомлення приналежності до єдиної родини редемптористів!

 

Джерело: cssr.lviv.ua