//

І в цифровій епосі існує обов’язок залишатися автентичними. Послання Папи Бенедикта XVI на 45-й Всесвітній День Суспільних Комунікацій

«Істина, звіщення та автентичність життя в цифровій епосі», – такою є тема Послання Святішого Отця Бенедикта XVI на 45-й Всесвітній День Суспільних Комунікацій, що відзначатиметься 5 червня 2011 року. Її оприлюднено 29 вересня минулого року, в день літургічного спомину святого Архангела Гавриїла, Небесного покровителя працівників телекомунікацій, а сьогодні, 24 січня, в день літургічного спомину святого Франциска де Саль, Небесного покровителя католицької преси, представлено тест цього послання.

 

Свої роздуми Вселенський Архиєрей присвятив «характерному явищу нашого часу», тобто поширенню інформації через інтернет. Є дедалі загальнішим переконання в тому, що глибокі зміни в комунікаційній сфері спричиняють також і суспільні та культурні зміни. З цими змінами, за словами Папи, «народжується новий спосіб сприймання та думання, з невідомими раніше можливостями встановлювати стосунки та будувати спільність». Однак, надзвичайні можливості несуть за собою і нові завдання. «Якщо їх мудро вживати, – пише Святіший Отець, – вони можуть допомогти задовольнити прагнення сенсу, істини та єдності, яке є найглибшим прагненням людської істоти». Завдяки соціальним мережам стирається межа між виробником та споживачем інформації, а комунікація дедалі більше стає взаємоподілом. Поряд з великими можливостями з’являються і типові обмеження: упередженість у стосунках, ризик формування фальшивого образу про себе, до може привести до самозакоханості.

 

Бенедикт XVI вказує на те, що ці зміни найвідчутніше переживає молодь. Залучення до так званих соціальних мереж веде до встановлення нових форм взаємин, впливає на розуміння себе самого, а тому ставить питання не лише про правильність власних дій, але й про автентичність своєї особи. Щоб не потрапити у пастку втечі в «паралельний цифровий світ», слід залишатися вірним самим собі, не в піддаючись ілюзії будувати штучний особистий профіль.

 

Далі Папа звертає увагу на те, що хоч нові технології дають нагоду зустрічатися, долаючи кордони й час, не може не виникнути запитання: «А хто є моїм ближнім у цьому новому світі? Чи не існує ризик стати менш присутнім для тих, кого зустрічаю в звичайному щоденному житті?» Важливо пам’ятати про те, що віртуальні контакти не повинні і не можуть замінити прямих людських стосунків з іншими людьми.

 

Також і в цифровій епосі існує обов’язок залишатися автентичною та розсудливою особистістю. Обмінюючись інформацією, людина ділиться собою, своїм баченням світу. Тому, звертає увагу Святіший Отець, «існує християнський спосіб присутності також і в цифровому світі», виявом якого є «чесне та відкрите спілкування, відповідальне і таке, що шанує іншого». «Звіщати Євангеліє через нові медіа означає не лише включати відкрито релігійний зміст у різні платформи сучасних засобів, але також у своєму цифровому профілі та способі спілкування цілеспрямовано свідчити про рішення, уподобання та судження, глибоко послідовні з Євангелієм, навіть якщо про це виразно не говориться», – додає Бенедикт XVI.

 

Зобов’язання свідчення Євангелія в епоху цифрових технологій вимагає усвідомлення того, що істина, про яку хочемо свідчити, не черпає свою цінність з популярності. Її потрібно представляти в цілісності, а не намагатися подати її «сприйнятливою». Це – щоденний труд, а не лише тимчасові захоплення. Святіший Отець звертається до християн із заохоченням, щоб з довір’ям та відповідальністю приєднуватися до мережі соціальних стосунків, які цифрова ера вчинила можливими, і не лише для того, щоб задовольнити прагнення бути присутніми, але й для того, щоб там сповнити покликання звіщати свою віру у те, що Христос є Богом і Спасителем людини та історії.

 

Джерело: Радіо Ватикан