//

Грузинський політолог про розкол в абхазькому православ’ї

Авторитетний грузинський політолог Паата Закареішвілі оцінює спробу частини абхазького духовенства здобути статус незалежної Абхазької Церкви як "шлях в нікуди". Як заявив Закареішвілі агентству «Пірвелі», «розкол серед абхазького духовенства викликаний прагненням духовних осіб старого покоління до Російської Церкви, а представників молодого покоління - до незалежності», повідомила 16 травня «Наша Абхазія». «Російська Церква не насмілиться прибрати до рук територію, яка знаходиться під юрисдикцією Грузинської Православної Церкви, оскільки вона зважає на правилам православного світу, - стверджує експерт - Разом з тим, РПЦ відомі ті ускладнення, які можуть виникнути з визнанням Абхазької Церкви. Зокрема, в такому випадку ГПЦ на другий же день визнає незалежність Української Церкви, а в порівнянні з України Абхазія для Росії просто пішак. Росіяни будуть цуратися таких проблем, а абхази цього ніяк не зрозуміють».


Говорячи про причини і природу розколу, політолог відзначив: «Розкол стався в самому абхазькому духовенстві. Віссаріон Апліаа і старе покоління церковних діячів усе ж таки на боці РПЦ. Вони добре розуміють, що Абхазька Церква не зможе стати незалежною і згодні увійти до складу РПЦ, так само, як Українська Церква.


Інша частина духовних осіб бажає незалежності, до того ж, в будь-якій формі та будь-якими методами. Вони зв'язалися з розкольницькими Церквами в Греції і сподіваються на визнання з їхнього боку. Навіть якщо незалежність Абхазької Церкви визнає сепаратистська гілка Афінської Церкві, цим все і закінчиться.


Так що учасники церковно-народного зборах 15 травня породили в суспільстві помилкові очікування про автокефалію. РПЦ і ГПЦ на даному етапі опинилися на тому ж самому бік. Вони проти подібних рухів.


Так що створення Абхазької митрополії не має перспектив», - заявив Закареішвілі. Конфліктолог порівнює абхазьких «священиків-революціонерів» з Басилов Мкалавішвілі (відоме обличчя в Грузії, який боровся з «сектантами» силовими методами. Відлучений від Грузинської патріархії і знаходиться в ІСЦ Греції ).


Експерт відзначає, що «визначити статус Церкви набагато складніше, ніж держави, і з точки зору автокефалії Абхазької Церкви Грузії велика небезпека не загрожує».

 

Джерело: www.portal-credo.ru