//

Громадські активісти закликають киян стежити, щоб консервація Десятинки не перетворилась на будівництво храму УПЦ

За офіційною інформацією КМДА, 23 грудня 2011 року розпочато роботи з консервації фундаменту Десятинної церкви. З цього приводу громадянська ініціатива "Збережи старий Київ" закликає усіх небайдужих громадян, особливо спеціалістів з будівництва, протягом новорічних свят «перебувати у стані підвищеної бойової готовності у разі переростання консерваційних робіт у спорудження сучасного храму УПЦ на місці Десятинної церкви».

 

Йдеться про організацію цілодобового стеження за ходом робіт з консервації на Десятинці, і у випадку виявлення підозрілих дій негайно повідомляти ЗМІ та громадськість.

 

Активісти громадської ініціативи "Збережи старий Київ" підозрюють, що у ситуації з Десятинкою київська влада грає на боці церковної громади УПЦ, оскільки до цього часу не демонтовано тимчасову незаконну церковну споруду на території Десятинки. В той час, як київські чиновники добилися ліквідації більш ніж тисячі тимчасових споруд по місту.

 

Як стверджують у громадянській ініціативі "Збережи старий Київ", існує інформація, що релігійна громада УПЦ, котра встановила цю капличку, має намір використати початок робіт з консервації Десятинки для реалізації свого задуму спорудити модерновий храмовий комплекс на місці давньої святині.

 

Як йдеться у повідомленні, проти такого псевдо-відновлення Десятинної церкви виступають науковці та пам'яткоохоронна громадськість держави.

 

У громадянській ініціативі "Збережи старий Київ" вважають тривожним той факт, що рішення про засипання піщаним ґрунтом решток фундаменту Десятинки – не могли прийняти протягом багатьох місяців. «Це наштовхує на підозри, що консервація може стати лише маскуванням для початку реальних будівельних робіт під Новий рік та Різдво – найбільш сприятливий час для незаконних будівельних операцій, – йдеться у зверненні громадянської ініціативи "Збережи старий Київ", яке поширив сайт «Музейний простір України».

 

Як вже повідомляла РІСУ, у ніч з 25 на 26 травня 2011 року на територію Історичного музею, де знаходяться рештки Десятинної церкви, невідомі завезли будівельні вагончики. Священики каплички УПЦ, котра знаходиться на Десятинці, визнали, що ці вагончики призначено для облаштування будівництва храму на місці фундаменту Десятинної.

 

Джерело: РІСУ