//

Громаді УГКЦ на Коломийщині повернули церкву

Напередодні рішеннями обласної та районної влади було підтримано прохання греко-католицької громади села Замулинці Коломийського району Івано-Франківської області про передачу місцевої релігійної споруди-храму в богослужбове користування. Оскільки попередньо церква належала громаді УАПЦ, то мешканці села також провели голосування і абсолютною більшістю голосів було прийнято рішення задовольнити прохання співжителів.

 

Вагомим, а можливо і вирішальним фактом, стало те, що у селі звели новий храм, який будували всі, а отже православні і греко-католики мають можливість користуватися культовими спорудами і сповняти свої релігійні права та обов’язки.

 

5 березня була урочисто відслужена Архієрейська Літургія, яку очолив Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії Миколай (Сімкайло), оскільки тут поширюється адміністрування цієї єпархії. Єпископові співслужили: о. мітрат Василь Мельничук, протосинкел єпархії, о. Володимир Прокіпчук, судовий вікарій, о. Володимир Дрозд, декан Корницький, до якого територіально належить дана парохія, о. Олександр Селезінка, віце-канцлер, священики з навколишніх парохій, а також о. Іван Гуня, який є вихідцем із цього села і сповнює душпастирство у Зарваниці, але прибув порадіти за свою громаду.

 

Владика Миколай висловив сподівання, що мирне співіснування двох християнських Церков, які є вихідцями однієї Київської традиції буде тривалим і сприятиме духовному розвитку у сільській громаді.

 

Можна було спостерігати духовну радість місцевих греко-католиків, які молилися і просили Бога, щоб цей день наступив якнайшвидше і з християнським порозумінням.

 

Владика Миколай висловив подяку всій громаді села Замулинці за добру християнську позицію і всім, хто посприяв вирішенню цього важливого питання.

 

Слід відзначити, що обидві церкви розміщені поруч, а це може слугувати екуменічному порозумінню і братній любові у Христі – бо саме такі відносини можна назвати християнськими.

 

Автор: о. Василь Перцович, прес-секретар Коломийсько-Чернівецької єпархії