//

Громада УГКЦ у італійському м. Мантові відзначила 10-ти річний ювілей

В неділю, 22 квітня 2012, громада УГКЦ північно-італійського міста Мантова відзначила свій 10-ти річний ювілей. З нагоди ювілею на запрошення капелана громади о. Тараса Галавая з душпастирським візитом вірних відвідав Апостольський Візитатор Преосвященний Владика Діонісій (Ляхович).

 

Візит розпочався із зустрічі Владики Діонісія і о. Тараса з Монс. Еджідіо Капорелло, єпископом емеритом Мантови. Громада УГКЦ у м. Мантові завдячує саме Монс. Еджідіо за надання у користування українцям каплиці Сестер облаток у Ґрадаро, де і по сьогодні служаться Літургії для наших вірних. Під час зустрічі Владика Еджідіо звернув увагу на зріст української громади та закономірної необхідності у більшому храмі для спільних богослужінь. Тому єпископ-емерит пообіцяв посприяти, щоб місцева єпархія надала окрему церкву для потреб українців.

 

Цього ж дня Владика Діонісій та о. Тарас зустрілися з Монс. Роберто Бусті, Правлячим Архієреєм Мантови. Під час зустрічі сторони обмінялися думками щодо подальшого розвитку душпастирства для українців греко-католиків на території дієцезії Мантови. У ході розмови Монс. Роберто виявив готовність надати окрему церкву для потреб іноземних католиків Східного обряду у м. Мантові.

 

Після аудієнції обидва Архієреї та о. Тарас дали спільне інтерв’ю для місцевого телебачення. Під час останнього єпископ Бусті офіційно зазначив про абсолютну готовність з його боку в подальшій допомозі для вірних Східних церков, які внаслідок міграції проживають на території дієцезії Мантови. Єпископ зазначив, що здебільшого ці вірні - це жінки, які переживають важкі випробування на чужині, тому Церква зобов’язана їм допомагати.

 

Під час інтерв’ю журналіст поцікавився також відносинами між українськими Греко-католиками і братами Православними. У відповідь Апостольський Візитатор розповів про між церковну ситуацію в Україні, зазначивши, що УГКЦ завжди була і є відкритою на діалог, незважаючи на те, що не завжди таке бажання спостерігалося з іншої сторони. Та все ж останнім часом відбуваються певні позитивні зрушення.

 

Перед Святковою Архієрейською Літургією відбулося ще одне інтерв’ю для Мантованської газети (Gazzetta di Mantova) і місцевого телебачення. Після цього до храму прибули представники місцевої міської та провінційної влади: п.Марко Каварокі, уповноважений міськради у справах приватного будівництва і планіметрії та керуванням соціальних служб і п.Сімоне Пістоні, Президент Провінційної ради Мантови. Високоповажні гості привітали українську церковну громаду з ювілеєм, висловивши власне задоволення від присутності українських іммігрантів у м. Мантові. Прозвучали і слова подяки українцям за віддану працю, зокрема серед хворих, дітей і родин.

 

О год. 12. 00 Преосвященний Владика Діонісій очолив Архієрейську Божественну Літургію у співслужінні о. Тараса Галавая, капелана місцевої громади УГКЦ, о. Андрія Твердохліба, капелана громади УГКЦ м. Падова, та   місцевого пароха Дон Альберто Форміґоні. На Літургію прибуло понад 300 вірних, серед яких також і гості з мм. Модени, Болоньї та Падови.

 

Під час проповіді Апостольський Візитатор спершу звернувся зі словами подяки до присутніх італійців, пізніше подякував о. Тарасу за 9-річне служіння для громади та привітав гостей і вірних з нагоди 10-річчя з дня заснування української церковної громади в Мантові.

 

Ділячись духовною наукою, Архієрей зосередився на двох головних думках: необхідності віри та необхідності миру.

 

«Віра є необхідною, для спасіння, лише той хто увірить, той спасеться. Адже як ми чули в сьогоднішньому читанні Євангелії, воскреслий Христос заявив невірному Томі, що «блаженні ті, що не бачили, а повірили». У сучасних умовах секуляризованого світу є не так легко вірити, проте лише віра може надати глибокого сенсу для нашого життя.

 

… Коли Ісус з’являвся учням після воскресіння, то сказав їм: «Мир вам!». І ми це побажання повторюємо кілька разів під час Божественної Літургії. Цього Божого миру нашим іммігрантам дуже потрібно, бо працюють вони із похилими і хворими людьми. Така праця не раз допроваджує їх до підриву нервів… До того кожний з нас має свої особисті проблеми, відчуває самоту. Крім того ми самі на чужині, а родина і діти в Україні. Тому в таких обставинах дуже важко зберегти мир у душі. Тому потрібно нам прийняти до серця Божий мир. І саме Ісус досягнув цей мир серед страшних фізичних, моральних і духовних терпінь. Прикладом такого миру є також Богородиця, яка стоїть під хрестом. Їй не виключається свідомість, але саме у повній свідомості слухає вона слова Ісуса: «Жінко, ось син твій; Сину, ось матір твоя», - відзначив Владика Діонісій.

 

Після завершення Літургії до присутніх з привітанням звернувся місцевий парох Дон Альберто. На завершення відбулося мировання та коротка зустріч-знайомство з вірними, під час якого Апостольський Візитатор подарував кожному присутньому іконку Гошівської Божої Матері з молитвою «Цілковитого відання себе Богові».

 

Прес-служба УГКЦ в Італії