//

Греко-католицький десант під Москвою

Москва. Богословсько-біблійний інститут св. апостола Андрія зібрав учасників із різних міст Росії, а також Білорусії, України, Казахстану на богословську школу, яка тривала з 25 червня до 7 липня 2012 року. Паралельно відбувалися дві програми Московський літній богословський інститут (МЛБІ) та Літній інститут богослов’я і науки (ЛІБН). Із 40 учасників було 16 представників з України. Серед них завідувач кафедри богослов’я Українського Католицького Університету Віктор Жуковський, викладач УКУ Марія Хома, шестеро семінаристів із Львівської Духовної Семінарії Святого Духа, три студентки філософсько-богословського факультету УКУ, двоє випускників УКУ, студентка Магістерської програми екуменічних наук, семінарист Полтавської місіонерської духовної семінарії УПЦ МП, Ольга Кирилова – доцент кафедри культурологій НПУ ім. Драгоманова (Київ).

 

Протягом двох тижнів представники різних конфесій обмінювалися духовних досвідом, культурними традиціями, звичаями. Наукове спрямування було визначальним в об’єднанні учасників.

 

У приватних розмовах та дискусіях відстежувалися певні стереотипи, що характеризують людину, виходячи із її культурних, духовних  та соціальних особливостей. Тому першим кроком було подолання бар’єрів, які існували до моменту самої зустрічі. Так, наприклад, львів’яни пояснювали іншим учасникам, що у Львові не стріляють в росіян, що є місце гостинності та ефективно провадиться екуменізм. Зворотні стереотипи долали самі росіяни. Особливо, що стосується нещодавніх політичних колізій в Росії, які гостро зачепили церковні інститути.

 

Викладачі, які вели курси МЛБІ та ЛІБН були кандидатами, докторами із галузі культурології, філософії, історії, філології. У зв’язку із цим саме навчання було просякнуте філософським духом. Богослов’я на цьому фоні появлялося, як один із важливих елементів, про яке говорить філософія. Загалом наукові рамки, філософська канва з  богословською атрибутикою формували щоденні лекції.

 

Сприятливі умови пансіонату «Ручейок»

Богословсько-біблійний інститут св. апостола Андрія вкотре вибирає пансіонат «Речейок» для проведення МЛБІ та ЛІБН. Пансіонат розташований в лісі 2 години їзди електропоїздом від Москви. Особливістю цього місця є красива природа і чистота довкола. А також чудова можливість провести корисно та приємно вільний від лекцій час. Учасники формували команди із футболу, волейболу, баскетболу, тенісу та організовували  ігри, де кожен міг проявити свої спортивні таланти. Не минулося без травм. Однак, постраждалі реабілітувалися та повернулися додому здоровими. Персонал пансіонату християни-баптисти дбайливо доглядали за порядком на території та дещо дистанціюватися від учасників, але у разі прохання - допомагали. Їхній девіз: «Ми служимо вам, щоб ви могли служити іншим».

 

Коли світло дня замінюється світлом вечірнім, у пансіонаті продовжує панувати дружня, весела атмосфера. Так, після лекцій і круглих столів аудиторія перетворювалася на кінозал. Перегляд фільмів, а пізніше їх обговорення допомагає більше дізнатися про смаки, інтереси та світогляд інших учасників. Не звичними для львів’ян видалися «московські ночі». Через те, що опівночі на вулиці достатньо світло, зовсім не хотілося спати і було наче викликом. Результатом були нелегкі ранки, коли потрібно було встати скоріше, щоб до сніданку помолитися утреню. Вечірні і утрені молилися або в кімнатах, або в бесідках. Через певні канонічні перепони православні брати не наважилися молитися разом із греко-католицькими семінаристами.

 

Москва зустрічала квітами

У неділю за розкладом планували екскурсію в монастирі Новий Єрусалим та монастирі Саввіно-Сторожевський. Група зі Львова віддала перевагу відвідинам Москви. Холодний туманний ранок. Сніданок в електричці (сухий пайок). І нарешті … Москва. Перше, чим вразила російська столиця – квітами. На вуличних клумбах цвіли чорнобривці, мальви, які зігрівали національні почуття українців.

 

Гарна погода сприяла екскурсії, яку вирішили розпочати із візиту на Літургію до римо-католицької церкви Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії. Одна Меса польською мовою, інша російською. Духовний простір у храмі сприяв гармонії між представниками різних народів. Особливо біля храму можна побачити інтернаціональне середовище, яке складалося із росіян, поляків, українців «у вишиванках», італійців, корейців, афроамериканців та інших. Європейськість, різний контингент віруючих та милі кафе біля храму вирізняли церковне подвір’я із довколишнього радянського дизайну, «хрущовок».

 

Гуляючи московськими вулицями, група львівських туристів зайшла на Червону площу, зробили фото напам’ять біля Кремлівських стін та Собору Василя Блаженного. Семінаристи Львівської духовної семінарії завзято, весело мандрували у вишиваних сорочках  по центрі Москви, тим самим викликали до себе інтерес у перехожих. Легкою ходою пройшлися набережною Москва-ріки. Кульмінацією екскурсі було відвідування Храму Христа Спасителя, із яким пов’язані нещодавні політичні події. Там же, у трапезній біля храму, на обід їли звичайний, недорогий борщ. Мандрівка тривала до вечора. А львівські студенти дивлячись увсебіч розглядали московські вуличні апартаменти: дорогі автомобілі, людей неслов’янської зовнішності (кожен п’ятий) та інших туристів, які знайомилися із цим містом. Придбали сувеніри на московському старому Арбаті, постояли під стінами  Московського государственного открытого университета (МГОУ), а звідти вирушили до пансіонату «Ручейок».

 

Вечір на завершення

Два тижні швидко промайнули, всі потихеньку збирали валізи. На останньому вечері відбулося закриття 11-ої школи МЛБІ та 4-ої ЛІБН. Звучали слова подяки від учасників для організаторів, найкращі побажання одні одним та запрошення до нових зустрічей у соціальних мережах.

Прощальний вечір з піснями завершився біля теплого вогнища. Хтось хотів уже додому. Декого чекали інші поїздки та цікаві справи. А дехто залишився б в пансіонаті «Ручейок» ще на тиждень. Одним словом у кожного своя дорога, довгий не пройдений шлях. Але завдяки МЛБІ та ЛІБН на два тижні ці сорок різних, загадкових доріг зійшлися, перетнулися, щоб понести із собою кусочок світу філософії, богослов’я, науки та теплих споминів один про одного.

Марічка ДМИТРІВ

студентка Магістерської програми екуменічних наук

спеціально для Медія-Центру ЛДМ