//

Греко-католицькі єпископи Бразилії взяли участь у Ювілейній асамблеї місцевої Конференції Католицьких Єпископів

26 квітня 2012 року завершилася 50-та Ювілейна асамблея Конференції Католицьких Єпископів Бразилії.  Святкові наради проходили у відпустовому місці Пресвятої Богородиці м. Апарецида від 18 квітня. Серед 348 єпископів участь в асамблеї взяли два греко-католицьких єпископи Бразилії з Куритибської єпархії УГКЦ.

 

За словами владики Володимира (Ковбича), Єпарха Куритибського УГКЦ, «головною темою обговорень був текст документа «Слово Боже в житті і місії Церкви». Президент конференції кардинал Раймундо Дамаскено Ассіс, Архиєпископ Апарециди, представив річних звіт. Владики обговорили справи, пов’язані з проведенням Року віри, підготовкою до 13-ї Генеральної асамблеї Синоду Єпископів УГКЦ на тему нової євангелізації та аналізували церковну і суспільну ситуацію в країні».

 

«Єпископи розмовляли про організацію 50-ліття Другого Ватиканського Собору, 20-ліття Катехизму Католицької Церкви, підписання угоди між Бразилією та Ватиканом і підготовку до Всесвітнього дня молоді в Ріо-де-Жанейро в липні 2013 року», – сказав Владика Володимир.

 

Історія першого єпископського осередку УГКЦ датується 1958 роком. Першим греко-католицьким єпископом в Бразилії був Владика Йосиф Роман (Мартинець). Номінований в 1958 році спершу як помічник Ординарія для українців у Бразилії Жайме де Баррос Камари, а 1962 року призначений Екзархом новоствореного екзархату Святого Івана Хрестителя. У 1971 року екзархат піднесено до статусу єпархії з єпископським осідком в м. Куритиба. До єпархії належить 230 церковних громад, в яких душпастирює 79 священиків.

 

Бразилійська Конференція Католицьких Єпископів найбільша у світі.  Вона налічує 44 архиєпархії, 212 дієцезій, 3 єпархії, 12 прелатур, 1 екзархат, 1 ординаріат для вірних східного обряду, які не мають ординарія та 1 персональну апостольську адміністрацію. Конференція Католицьких Єпископів Бразилії поділяється на 17 регіонів. Греко-католицька єпархія Святого Івана Хрестителя належить до другого південного регіону.

 

Джерело: Департамент інформації УГКЦ