//

Господь є Богом людського серця

Ідеал свободи, якого прагнуть люди, в усій повноті здійснюється тільки в Бозі, але не за допомогою насилля та неспокоїв, як це часто трапляється у наші дні, – цю думку ствердив Святіший Отець Бенедикт ХVІ, закінчуючи у середу 2 березня 20011 року загальну аудієнцію з прочанами, яка була присвячена святому Францискові Сальському, видатному єпископу, вчителю Церкви, письменнику та духовному наставнику, що жив на переломі ХVІ-ХVІІ століть. Варто згадати, що він є небесним покровителем католицької преси, разом із святою Жанною де Шанталь заснував монаший Чин Сестер Візиток, його духовність надихнула створення чернечих Згромаджень, як наприклад Отців Салезіян, та інших церковних рухів.

 

«Господь є Богом людського серця», – ці слова знаходяться в осередку духовності святого Франциска Сальського, який навчав, що кожна людина в душі відчуває прагнення за Богом. Він закликав любити Господа Бога, нічого не вимагаючи взамін і довіряючи Божій любові. Тільки в Бозі людина може знайти справжню радість й самоздійснення. Він заохочував єднатись з Богом, бути витривалими на молитві навіть і серед численних обов’язків. Думка, що святість можуть осягнути усі, а не тільки аскети чи ченці, повністю відповідає духовності сучасності, а її висловив ще 400 років тому саме святий Франциск Сальській.

 

Він народився 1567 року у Франції, в замку Саль, у давній аристократичній родині Савойської династії. Називають його також і святим Франсуа де Саль. Він зумів поєднати ідеї гуманізму з прагненням до Абсолюту, що характерне містичним духовним течіям. Отримавши блискучу освіту у Франції та Італії. Фрацискові довелось подолати опір батька, щоб стати священиком. 1593 року він отримав священичі свячення, 1602 року, маючи тільки 35 років життя, стає єпископом Женеви.

 

Святий Франциск Сальський мав великий вплив не тільки на сучасну йому Європу, але й на наступні сторіччя. Хоч життя його було порівняно недовгим, він помер 1622 року у віці 55-ти років, воно було насиченим і духовно багатим, відзначаючись інтелектуальним пошуком та глибоким молитовним життям. Святий Франциск Сальський залишив велику кількість релігійних творів, які складаються з 14 томів. Найбільш поширеними серед них є «Трактат про Божу любов» і «Вступ до побожного життя». Цей останній твір набув всесвітнього поширення і став фундаментом для багатьох духовних творів про християнське духовне життя.

 

«У таку епоху, як наша, яка шукає свободи, але навіть і за рахунок насилля та неспокоїв, – сказав на закінчення Бенедикт ХVІ, – не може пройти непоміченою актуальність цього великого вчителя духовності та миру, який як вершину свого захоплюючого і повного навчання про дійсність любові, віддає своїм послідовникам «дух свободи», справжньої свободи. Святий Франциск Сальський є зразковим свідком християнського гуманізму, а своїм дружнім стилем, нерідко поетичними словами, пригадує, що людина носить у серці тугу за Богом і тільки в Ньому знаходить справжню радість і найповніше здійснення».

 

Джерело: Радіо Ватикан