//

Google згадує католицького священика, який є батьком сучасної генетики

Інтернет-гігант Google віддав належне австрійському священикові та біологу отцеві Грегорові Менделю, що вважається батьком сучасної генетики.

Дизайн, який з'явився на головній сторінці пошукової системи 21 липня,  складався з двох видів гороху, що о. Мендель використовував у своєму експерименті.

У промові, присвяченій 100-річчю з дня смерті о. Менделя 1984 року блаженний Папа Римський Іван Павло II сказав: "Грегор Мендель був людиною християнської і католицької культури.  Впродовж його життя, молитва і прослава супроводжували дослідження та роздуми цього терпеливого дослідника та наукового генія.”
 


"На прикладі свого вчителя, Св. Августина, Грегор Мендель, вчився через спостереження природи і споглядання її Творця, щоб об'єднати пошук істини з упевненістю, вже знаючи це в Слові Творця" – сказав Папа.


Журналіст Альберто Каррара пояснив, що о. Мендель, який народився в містечку Хейнцендорф (у сучасній Чехії), зацікавився наукою через його захоплення сільським господарством. 1843 року він вступив до монастиря августинців в Aльтбрунн і 1847 року склав свої релігійні обіти та був рукоположений в сан священика.


 
Вивчаючи богослов'я, він також відвідував курси з сільського господарства і виноградарства, де він навчився у Франца Діебла методу штучного запилення як основного шляху підвищення контрольованого росту рослин.

У період із 1851 до 1853 року навчався у Віденському університеті, де він вперше почув теорії о. Унгера про мутації виду і віку Землі.

1865 року під час конференції Товариства природничих наук о. Мендель представив результати своїх досліджень, які пізніше стали науковою основою для сучасної генетики.

Він помер у Брунні 6 січня 1884 року.

 

Три закони генетики Менделя довели, що мають важливе значення в сучасних дослідженнях.

Перший закон – розщеплення, стверджує, що потомство отримає пару генів для кожної з успадкованих ознак, один ген від кожного з батьків. Ці пари є випадковими, коли формуються окремі гени потомства. Таким чином, батько передає своєму потомству тільки один ген з кожної пари.

Другий закон – незалежного асортименту, стверджує, що потомство успадковує кожен з його риси незалежно від інших рис, тому що вони сортуються окремо.

Третій закон – домінування, в якому говориться, що, коли потомство успадковує два різні гени, один ген буде домінуючим, а інший буде рецесивним. Саме риса домінуючого гена з'явиться в потомстві.

 

За матеріалами Catholic News Agency