//

Головною темою 56 сесії Синоду була парафія як спільнота молитви

8 - 9 лютого 2012 року в Реколекційно-відпочинковому центрі Львівської архиєпархії УГКЦ у Брюховичах (поблизу Львова) відбулася П’ятдесят шоста сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви. На синодальних засіданнях були всі єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, які мають обов’язок брати в ньому участь, а також Преосвященний Владика Мілан (Шашік), Єпарх Мукачівський.

 

Перед Синодом відбулася братня зустріч з римо-католицькими єпископами, які діють на території України. Відтак, після першого синодального робочого засідання, о 18.00, спільною молитвою з римо-католицькими єпископами було відкрито Рік пам’яті Блаженнішого Патріарха Йосифа (Сліпого) на честь 120-ї річниці від його народження, яке відзначатиметься 17 лютого.

 

Головною темою цієї сесії Синоду була парафія як спільнота молитви. У контексті її розгляду Владика Венедикт (Алексійчук) доповів про літургійне життя в парафії, а про молитовні рухи в нашій Церкві – отець Орест-Дмитро Вільчинський. Владика Дмитро (Григорак) виголосив доповідь про харизматичні рухи в нашій Церкві та представив результати праці робочої групи для опрацювання проекту «Устав парафії», який було прийнято у першому читанні.

 

Значну увагу отці Синоду приділили питанню відзначення 120-річчя Патріарха Йосифа (Сліпого). У цьому контексті було розглянуто пропозиції від представників церковної спільноти, органів державної влади і місцевого самоврядування та прийнято відповідні рішення для належного святкування цього ювілею. Зокрема, було затверджено текст Пастирського послання Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ та вирішено присвятити ювілеєві Патріарха Йосифа Всеукраїнську прощу УГКЦ до Зарваниці 2012 року. Окрім цього, учасники Синоду рекомендують вірним взяти активну участь в ювілейних відзначеннях у родинному селі Патріарха Йосифа – Заздрості, та Хресній дорозі від Заздрості до Зарваниці, яку спорудили та щороку проходять члени і прихильники Патріаршого товариства святого рівноапостольного Великого київського князя Володимира з Києва.

 

Про результати робочої зустрічі із координаторами від архиєпархій, єпархій та екзархатів УГКЦ України, ректорами семінарій, представниками з Аргентини та Португалії щодо впровадження Стратегії розвитку УГКЦ на період до 2020 року доповів Владика Богдан (Дзюрах), заступник керівника робочої групи щодо реалізації Стратегії розвитку УГКЦ на період до 2020 року. Він також розповів про прощу духовенства до Перемишлян, яку заплановано провести 24 квітня 2012 року на честь блаженного священномученика Омеляна Ковча

 

У розділі фінансового блоку питань було заслухано звіт про діяльність заснованого УГКЦ Недержавного пенсійного фонду «Покрова» та обговорено питання про фінансово-господарське життя Церкви і поблагословлено створення Патріаршої фундації.

 

Про діяльність комісій Верховного Архиєпископства доповів отець Петро Рак, керівник Відділу церковних комісій, а про плани діяльності Комісії душпастирства охорони здоров’я на наступні роки – отець Андрій Логін, новопризначений голова цієї комісії.

 

Окрім цього, було обговорено питання про потребу налагодження зв’язків між нашими вірними в Казахстані та Україні, яке представив отець Василь Говера, Апостольський делегат для греко-католиків в Казахстані та Середній Азії.

 

П’ятдесят сьому сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести в квітні 2011 року.

 

Секретаріат Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

Джерело: www.ugcc.org.ua