//

Головний рабин Риму: євреї та католики між минулим і майбутнім

Рікардо Ді Сеньї поділився своїми спостереженнями за відносинами, які останнім часом склалися між єврейською громадою і Католицькою Церквою. 63-річний рентгенолог в 2002 р. отримав посаду головного рабина Риму, яку займає до сьогоднішнього дня. За цей час Ді Сеньї отримав високу оцінку серед єврейської громади і за її межами за інтелектуальну чесність, з якою відкрито говорить про обмеження і проблеми міжрелігійного діалогу. Рабин також щиро говорить про певну напруженість, яка існує до сьогоднішнього дня між євреями і християнами Риму.

 

Відносини між римськими євреями і християнами завжди двоїсті: з одного боку, є осад від минулих часів, з іншого - повсякденність, співіснування, дружні відносини,– зізнався Ді Сеньї в інтерв'ю виданню "Terrasanta" і додав, що в самій єврейській громаді часто постають антагонізми. Варто згадати візити Івана Павла II і Бенедикта XVI до Великої синагоги Вічного міста, після яких виникла дуже різна реакція з боку євреїв по всьому світу: "деякі аплодували, інші піддали нас жорсткій критиці", - зізнався головний рабин столиці Італії.

 

Він вважає, що Бенедикта XVI потрібно розглядати з точки зору його характеру. "Йозеф Ратцінгер належить до групи богословів, для яких зв'язок з юдаїзмом є питанням першорядної важливості", - впевнений Рікардо Ді Сеньї. "У мене склалося враження, що Папа дивиться на діалог з єврейським світом з абсолютною повагою. Не приймаючи це до уваги, не можливо зрозуміти його і нашу позицію щодо розбіжностей між нами", - додав він. Головний рабин Риму вважає, що в ході нинішнього понтифікату євреї і католики знаходяться у фазі співіснування та добросусідства.


За матеріалами radiovaticana.org