//

Голова Європарламенту Єжи Бузек: «Європа потребує християнських цінностей»

Про християнські корені Європи, позицію ЄС щодо проблеми переслідування християн у світі та плани і пропозиції Європарламенту стосовно цього говорив з журналістом італійського католицького агентства SIR голова Європейського парламенту Єжи Бузек. 28 лютого його планує прийняти Папа Бенедикт XVI на аудієнції у Ватикані.

 


«Як президент Європейського парламенту, я вважаю за честь зустрітися з Папою Бенедиктом XVI», - висловився Єжи Бузек щодо очікуваної зустрічі: «У період великих змін у Європі та світі всі ми потребуємо деяких рекомендацій. Ми, політики Європи, повинні слухати, що говорить людина віри і культури, як Йозеф Ратцінгер. Він є не тільки главою держави, але найвищим первосвящеником Католицької Церкви: спільноти вірних, яка сформувала Європу. Основи Європейського Союзу заклали такі християнські демократи, як Шуман, Де Гаспері й Аденауер, які черпали натхнення з науки Церкви". "Європейський союз визнає в своїй преамбулі культурну, релігійну і гуманістичну спадщину Європи джерелом свого виникнення. Для мене, як і для будь-якого уважного читача, є очевидним, що християнство було найважливішим джерелом натхнення для Європи. Крім того, Лісабонський договір створює правову основу для інституційного діалогу між Європейським союзом і релігійними громадами», - додав голова Європарламенту і наголосив, що представники ЄС хочуть і надалі обговорювати разом з представниками церков, як ЄС може боротися з бідністю і соціальною ізоляцією.

 


Також Єзи Бузек говоритиме з Папою про одну з найбільших проблем Католицької Церкви в наш час: переслідування християн на Близькому Сході, і її розв’язання за участю ЄС. Зокрема він запевнив, що депутати Європарламенту будуть заохочувати баронесу Ештон, яка займається закордонними справами, щоб нарешті вийшла "на шлях конкретних дій на захист свободи віросповідання".

 


Він запевнив, що "політична Європа, Європа Страсбурга та Брюсселя" зацікавлена в підтримці віри, релігійної свободи та етичних вартостей: "Релігійна свобода є одним із основних прав людини, одним із найглибших елементів людської гідності. Ми не можемо мовчати, коли людей вбивають за віру, яку вони сповідують, незалежно від того, хто вони: християни, мусульмани, юдеї чи агностики. Ми не можемо ігнорувати те, що сталося за останні кілька років з християнськими спільнотами на Близькому Сході. Не хочемо повчати інші країни, але мусимо стати на бік пригноблених і слабких, щоб християни мали майбутнє в цих регіонах, щоб могли жити гідно, а не постійно втікати, тим більше, що вони живуть там дві тисячі років. Але це означає, що і ми, європейці, повинні показувати приклад ".

 


Як людина, яка почала боротися за свободу ще 31 рік тому, Єжи Бузек запевнив, що розуміє тих, хто зараз бореться за свободу у світі, а також висловив побажання, щоб ЄС всіма силами міг долучатися і допомагати таким країнам, в тому числі через власну відкритість, активну співпрацю і можливість розширення свої кордонів.

 


На закінчення розмови голова Європарламенту звернувся до молоді, щоб не втрачала віри і надії, що добро переможе.

 

За матеріалами info.wiara.pl