//

Голова Тернопільської облради Олексій Кайда особисто вручив Віктору Януковичу рішення облради про незаконність передачі храмового комплексу в м. Почаєві УПЦ МП

7 січня 2011 року голова Тернопільської обласної ради свободівець Олексій Кайда під час перебування Президента України у Почаєві на Тернопільщині особисто передав Віктору Януковичу рішення обласної ради про незаконність передачі храмового комплексу в м. Почаєві УПЦ МП та рішення Тернопільської міської ради про неприпустимість тиску влади на українську церкву. Також голова Тернопільської облради особисто пересвідчився у систематичних та брутальних порушеннях українського законодавства, зокрема у мовній площині, що здійснюється на території Почаївської Лаври.

У пакеті документів, які свободівець Олексій Кайда вручив Віктору Януковичу, зокрема були:

Рішення сесії Тернопільської обласної ради від 27 серпня 2009 року №745 "Про створення тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в м. Почаєві УПЦ Московського патріархату, а також дотримання земельного і міграційного законодавства".

Рішення сесії Тернопільської обласної ради від 11 лютого 2010 року № 856 "Про інформацію тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в м. Почаєві УПЦ Московського патріархату, а також дотримання земельного і міграційного законодавства" та від 11 лютого 2010 року № 882 "Про клопотання Свято-Успенської Почаївської Лаври (м. Почаїв Кременецького району) від 10 листопада 2009 року № 64 щодо надання гірничого відводу на користування Почаївським родовищем будівельних пісків Кременецького району".

Та звернення Тернопільської обласної ради до Кабінету Міністрів щодо повернення Почаївської Лаври до складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника.

Довідка. 5 січня 2011 року Тернопільська міська рада з ініціативи фракції ВО "Свобода" ухвалила рішення року щодо тиску влади на українську церкву.

У ньому, зокрема, йшлося:

"Депутати Тернопільської міської ради, глибоко стурбовані ситуацією в Україні, котра склалася у міжконфесійному питанні. Після міжконфесійного протистояння початку 90-х та мирного співіснування та співпраці останніх років зараз в нашій країні розгортається державний курс знищення УПЦ Київського Патріархату та надання всіх прав та привілеїв в церковному житті та державно-церковних стосунках Московського Патріархату та його структурам в Україні. На духовенство Церков УПЦ Київського Патріархату здійснюється тиск з метою змусити священиків та навіть архієреїв перейти в юрисдикцію УПЦ МП. Прибічники Патріарха Кирила руками державної влади тиснуть на жертводавців та будівничих храмів Київського Патріархату, змушуючи тих передати новозбудовані церковні споруди проросійській Церкві. Такий тиск відбувається у різних регіонах України: на Донеччині (с. Кам'янки Тельманівського р-н), на Київщині (м. Макарів, села Ясногородка та Маковище Макарівського району, с. Ріжки Таращанського р-н), на Тернопільщині (с. Мусорівці Збаразького р-н) та в інших областях нашої держави.

Якщо висловлюватися простіше – влада змушує громади та священиків зраджувати Українську Церкву та йти в підніжки до Москви.

Українська Православна Церква Київського Патріархату всю свою історію чітко стояла на позиції загально православної традиції: в незалежній державі обов'язково повинна бути своя Помісна Церква.

Тернопільська міська рада звертається до гаранта Конституції, Президента України Віктора Януковича, який свого часу заявляв, що "всі церкви та держави рівні та різні", забезпечити дотримання Конституції, скасувати всі преференції для УПЦ МП, припинити дискримінацію УПЦ КП через заборону займатися викладацькою діяльністю у ВНЗ, обмеження можливості проводити обрядову діяльність, блокування виділення землі під будівництво храмів УПЦ КП, припинення тиску на духовенство і віруючих УПЦ КП, відновлення регулярного діалогу влади з усіма конфесіями. Наголошуємо, що тільки так можна досягнути міжконфесійного порозуміння, задоволення релігійних права громадян України, що захищаються міжнародним законодавством. Звертаємо увагу, що Президент України повинен захищати інтереси усіх громадян, а не лише їх частини".

Прес-служба Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"