//

Голос християн незручний для пануючих тенденцій, тому що вільний. Заключне звернення CCEE

Беручи до уваги важкі наслідки економічного та етичного лібералізму, бажаємо пригадати, що християнство є, як ніколи, актуальним, пропонуючи всім свою спадщину, яка проголошує персоналістичний та спільнотний гуманізм, – звертаються до всіх людей доброї волі провідники Католицької Церкви в Європі, які від 27 до 30 вересня 2012 року брали участь в Пленарній Асамблеї Ради Єпископських Конференцій Європи. Пригадаємо, що темою зустрічі, на якій Україну представляли Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, Високопреосвященніший Мечислав Мокшицький, Голова Конференції Римо-Католицьких Єпсикопів в Україні, та владика Мілан Шашік, ЗМ, Єпарх Мукачвський, були «Виклики нашого часу: соціальні та духовні аспекти».
 


У заключному зверненні цьогорічної Пленарної Асамблеї РЄКЄ читаємо, що провідники єпископських конференцій Європи розглядали виклики євангелізації напередодні Року віри, проголошеного Папою Бенедиктом XVI, якому вони склали подяку та признання. Звіщення Євангелія, – зазначається у зверненні, – об’являє істину про Бога-Любов, відкриваючи справжнє обличчя людини. Тому, християнство є, як ніколи, актуальним, звіщаючи персоналістичний та спільнотний гуманізм. «Дивлячись на Христа, Церква проголошує людину, відкуплену від гріха, відкриту на ближніх та на Бога-Творця, міцно вкорінену в Ньому, що є джерелом та гарантією цінностей, які скеровують діяльність окремих осіб та народів», – пояснюють ієрархи, додаючи, що світські культури не повинні дивитися на християнську благовість з підозрою, адже воно завжди «розправляє крило віри та крило розуму», які є «основою нашої цивілізації». Тому Церква, свідчачи про істину віри, бере участь в соціальній та культурній дискусії зі своєю спадщиною.

Провідники католицької Церкви в Європі висловлюють стурбованість з приводу творення перешкод чи систематичної дискримінації, що свідчить про нетолерантність, а, іноді, й про ненависть до християнської віри та доктрини, а, отже, і до християн. «Їх голос вважається незручним, їх звинувачують в нетолерантності чи мракобіссі, але у дійсності, його вважають небезпечним, оскільки вільний голос не поступається інтересам, не піддається шантажу». Пригадуючи про те, що Церква шанує людську свободу, що підтверджує також вчення Другого Ватиканського Собору, ієрархи зазначають, що застосування свободи обмежується правами інших людей, включаючи їхні релігійні переконання
 


«В європейському контексті, в якому живемо, закликаємо до повної пошани та готовності до діалогу без пересудів та зверхності. Християни відчувають свою громадянську відповідальність, та мають спадщину істини, яку двотисячолітня історія підтверджує плодами служіння, добра та цивілізації», – йдеться у заключному зверненні Пленарної зустрічі Ради Єпископських Конференцій Європи.

 

Джерело: Радіо Ватикан