//

Голландець будує точну копію Ноєвого ковчегу

Голландський будівельник Йохан Хейберс скоро завершить роботу над проектом, яким займається вже багато років, - він будує в місті Дордрехт копію Ноєвого ковчегу, точну відповідність опису в Біблії.

 


За Книгою Буття (6:15), Бог повідомив Ною точні розміри корабля, на якому той повинен був врятуватися від потопу з сім'єю і тваринами. Ковчег повинен був мати 300 ліктів в довжину, 50 завширшки і 30 ліктів у висоту. Хоча точно не відомо, чому дорівнював лікоть в біблійні часи, сьогодні цей міра довжини дорівнює 50 сантиметрам.

 


Ідея відтворити Ноїв ковчег прийшла до Хейберса після того, як він побачив уві сні сильну повінь. "Я бачив, як Нідерланди зникають під величезною кількістю води, це було схоже на цунамі в Південно-східній Азії", - згадує голландець. Наступного ж дня Хейберс купив книгу про ковчег і задався метою відтворити його.

 


Нідерланди - країна, де повені не рідкість. Чверть території країни знаходиться нижче рівня моря. Одна з найнижче розташованих провінцій - Північна Голландія, де живе Хейберс.

 


Спочатку голландець вирішив побудувати меншу копію. Він приступив до роботи в 2005 році, використовуючи сучасні інструменти і працюючи один шість днів на тиждень. Інколи йому допомагав син.

 


Першою проблемою, з якою зіткнувся Хейберс, був вибір матеріалу - за книгою Буття, ковчег був зроблений з дерева гофер, проте сучасні дослідники не знають, що це за дерево. Є припущення, що гофер був різновидом кипарису або кедру, що згодом зник. В результаті Хейберс вирішив використовувати деревину американського кедру і норвезької сосни.

 


Закінчивши роботу над зменшеною копією ковчега, Хейберс відправився в тур по річках і каналах Нідерландів. Борти ковчега були обвішані плакатами з пропагандою креаціонізму (євангелист за віросповіданням, Хейберс дотримується буквального розуміння описаних в Біблії подробиць створення світу). Всередині корабля знаходилися воскові скульптури різних тварин, а невеликий кінотеатр показував бажаючим анімаційний фільм Уолта Діснея "Фантазія", який розповідає історію Ноєвого ковчегу. За два роки ковчег відвідали більше 400 000 чоловік.

 


У 2008 голландець приступив до будівництва нового ковчега, на цей раз повністю відповідного до розмірів, вказаних в Біблії. Внутрішній об'єм корабля в 10 разів перевищуватиме об'єм попереднього, і всередині Хейберс планує розмістити два кінотеатри і ресторан, а одна з палуб перетвориться на зоопарк з живими тваринами. По іншій палубі їздитиме невеликий поїзд, на якому відвідувачі зможуть зробити "екскурсію" по біблійній історії.

 


Хейберс фінансує проект із коштів, виручених від продажу першого ковчега. Аад Петре, який купив корабель, планує зробити ковчег частиною майбутнього біблійного розважального парку.

 


Новий ковчег вже був спущений на воду, а в травні цього року повинен почати приймати відвідувачів. У Дордрехті корабель залишиться до середини 2012 року, коли його творець має намір відправитися в морське турне. Першою зупинкою стане Лондон, де ковчег знаходитиметься під час Олімпійських ігор.

 

За матеріалами www.blagovest-info.ru