//

Глобальна дипломатія Святого Престолу

Апостольська Столиця має дипломатичні взаємини на різних рівнях з 180 країнами світу. Останньою державою, з якою вони були встановлені, є Південний Судан. Це сталося 22 лютого 2013 року. Святий Престіл також підтримує дипломатичні взаємини спеціального типу з різними міжнародними організаціями, регіональними організаціями, а також Європейським Союзом, Суверенним Мальтійським Орденом і Організацією звільнення Палестини. Мережа дипломатичних зв'язків Ватикану є однією з найбільших у світі, тому її часто називають унікальним прикладом "глобальної дипломатії".

 

Серед європейських країн найтриваліші дипломатичні взаємини зі Святим Престолом має Іспанія. Вони тривають з XV століття. З Голландією такі взаємини уклали ще 1829 року, з Монако 1875 року, а з Люксембургом – 1891року. Багато латиноамериканських країн також мають дипломатичні взаємини з Апостольською Столицею з XIX століття. 1877 року їх уклали Аргентина, Уругвай, Парагвай, Перу і Болівія, 1929 року – Бразилія, а 1935 року – Куба.

 

Більшість країн, з якими Апостольська Столиця не має дипломатичних взаємин, розташовані на азіатському континенті. Серед них такі держави як: Афганістан, Саудівська Аравія, Китай, Північна Корея, Бірма, В'єтнам та деякі інші.

 

Серед африканських країн, які не мають дипломатичних взаємин з Апостольською Столицею, тільки Сомалі та Мавританія. Але там присутні представники Папи при місцевій Церкві.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va