//

Глави українських конфесій зустрілись із високопосадовцями Держдепартаменту США

ВАШИНГТОН – Делегація Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій 26 квітня у Вашингтоні зустрілась із заступником Державного Секретаря США, керівником Бюро з питань демократії, прав людини та праці Томасом О. Мелія  (Thomas O. Melia), повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Американську сторону на зустрічі також представляв директор Відділу у справах України, Молдови та Білорусі Бакстер Хант (Baxter Hunt).

 

Окрім релігійних лідерів з української сторони був присутній Посол України в США Олександр Моцик.

 

Учасники зустрічі обговорили питання свободи віросповідання в Україні та світі. Томас Мелія відзначив важливість розбудови таких суспільних відносин, завдяки яким кожна людина може вільно сповідувати свою релігію, навіть перебуваючи в меншості.

 

Представники ВРЦіРО презентували власний досвід порозуміння між конфесіями та підкреслили роль діалогу з державою задля утвердження свободи віросповідання як фундаментальної цінності.

 

Після цього делегація з України разом із представниками Посольства та української діаспори в США провели церемонію покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку.

 

Візит глав українських конфесій до Вашингтона завершився урочистим прийомом у Посольстві України. Учасники заходу молитвою вшанували пам'ять жертв Чорнобильської катастрофи, 26-ті роковини якої відзначались того дня.

 

Звертаючись до гостей з вітальним словом, Посол Олександр Моцик зазначив, що візит делегації ВРЦіРО став важливою подією в українсько-американських відносинах. За його словами, американська сторона змогла краще зрозуміти ті процеси, які зараз відбуваються в українському суспільстві, перше за все – у міжцерковному та міжконфесійному діалозі, а також у діалозі між конфесіями та владою.

 

З 22 по 29 квітня 2012 року делегація Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій відвідує Канаду та США з метою вшанування спадку митрополита Андрея Шептицького.