//

Глава відділу літургійного мистецтва: справжня творчість пов'язана з традицією

Бенедиктинський абат Майкл Зелінські на цьому тижні був призначений Бенедиктом XVI керівником нового відділу літургійного  мистецтва в Конгрегації богослужіння і таїнств. Його призначення пов'язане з реструктуризацією ватиканської дикастерії, що відбулася в середині листопада. Робота нової структури, яку очолив о.Зелінські, буде зосереджена на мистецтві, архітектурі і літургійній музиці.

 

Бенедиктинець працює в Римі з 2007 р., відколи був призначений  віце-головою Папських комісій з культурної спадщини Церкви і сакральної археології. Його нинішня роль буде включати в себе забезпечення того, щоб директиви документа Другого Ватиканського Собору про літургію "Sacrosanctum Concilium" сумлінно вводилися в життя.

 

У 2008 р., в інтерв'ю "L'Osservatore Romano", бенедиктинець висловив деякі думки про музичну спадщину Церкви. Він запропонував розпочати відновлення Традиції Церкви з григоріанського хоралу, який несе в собі "сенс католицтва". В іншій статті для наукового журналу в 2010 р. абат з жалем писав, що "в останні десятиліття  велика частина культурної спадщини Церкви (...) опинилася під загрозою ідеології новизни", яка відкидає глибоку повагу до традицій, з якими пов'язана справжня творчість . Отець Зелінські вважає, що "розорення" церковних обрядів ставить під загрозу "саму зустріч з втіленим Господом". Він переконаний в тому, щоб рухатися вперед, треба опиратися на основи, закладені нашими предками.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va